Ľúbostný vzťah Magdalény a Petra je narušený votrelcom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. novembra 2020, 17:05

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: krajinaknih.blogspot.com)

„Nežiadam si márností svetských od Hospodina, lebo bohatstvo, zisk a sláva radosťou chvíľkovou zapaľujú srdce človeka a ja chcem, aby srdce moje bolo zapálené radosťou večnou,“ modlí sa v úvode novely Tri gaštanové kone Peter – tulák.

Od vydania jedného z najznámejších ľúbostných príbehov slovenskej literatúry z pera Margity Figuli uplynulo už 80 rokov a ďalšie vydania až do roku 1989 boli cenzurované, úvodná a záverečná Petrova modlitba boli z textu odstránené. Ľúbostný vzťah Magdalény a Petra je narušený votrelcom a silným protivníkom Janom Zápotočným. Peter, akoby rozprávkový Popolvár, tulák bez domova, musí splniť tri úlohy, aby získal Magdalénu. Boj dvoch mužov o vysnívanú ženu, stretnutie dobra a zla, čistoty a hrubej sily, jemnocitu a násilia, napísaný lyrizujúcim jazykom plným symboliky čísel a farieb očarí čitateľa i dnes.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava