Cykloturistika z Piešťan na Červenú vežu, okolo Furmana popod Ahoj na Banku

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní si vás dovoľujeme pozvať na nenáročnú cykloturistiku z Piešťan cez Červenú vežu smerom k Furmanovi, odtiaľ popod Ahoj cez „úžľabinu“ do obce Banka a nazad cez kúpele až do mesta.

Na umelo vytvorenom kopčeku si môžete „zalietať“. (Autor: vd /Pavol Karaba)

Vyštartovať môžete od sochy Barlolámača na Kolonádovom moste. Prejdúc cez most povedľa bicykla sa dostanete na druhú stranu rieky Váh a už frčiac na bicykli zamierite vpravo popri brehu k ďalšiemu premosteniu – ku Krajinskému mostu. Z neho odbočte vpravo na cestu smerom na Hlohovec. Tu treba byť opatrní, bicyklovanie je tu nebezpečné pre pomerne veľkú frekvenciu automobilov. Urobíte lepšie, keď pôjdete peši po chodníku. Prejdete asi päťsto metrov a pred vami sa objaví naľavo príjazdová cesta na Červenú vežu. (Píšeme to po lopate preto, že tento článok si môžu čítať aj ľudia, ktorí sa v Piešťanoch ocitli prvýkrát, sú tu napríklad na liečení.)

Idúc miernym stúpaním si takisto dávajte veľký pozor. Aj tu sa vám môže stať, že v protismere či za vami pôjde auto. Ten, kto nebol dávnejšie na Červenej veži, bude prekvapený, ako sa kedysi zalesnený „rádiový kopec“, tak ho volali naši predkovia, zmenil na nepoznanie. Z druhej strany má plešinu. Je tam rozsiahla stavebná činnosť už pri vstupe do stromovej aleje, kde sa cesta napája na turistickú značku. Nachádzajú sa tam betónové zátarasy. Prejdúc za ne vás ale obklopí príjemná pasáž zo stromov a kríkov. Idúc po aleji prídete k miestu, kde je na strome hojdačka. V jej susedstve je symbol kresťanstva – svätý kríž s umučeným Ježišom Kristom. Tu sa každý kresťan prežehná.

Pohojdáte sa na hojdačke, pričom máte ako na dlani výhľad na okolité lány a za nimi vodnú nádrž Sĺňava. Buduje sa tam nová prístupová cesta. Z tohto miesta vidno až Ružový mlyn. Oddýchnete si, pofotíte sa a pokračujete v ceste. Tá pôjde do kopca a zvrtne sa vľavo.

Pretože v čase ohrozenia koronavírusom bola aj reštaurácia Furman zatvorená, nemohli sme sa tam občerstviť ani kávou, ani kofolou či pivom, a tak sme popri plote pokračovali na štátnu cestu a pokračovali po jej krajnici. V mieste, kde je najprudšia a najstrmšia pravotočivá zákruta, pred ktorou je veľký reklamný pútač Aquacentra, sme prešli na druhú stranu. Úzkym chodníčkom sme vošli opäť do lesa, kde to voňalo na jeseň hubami. O bedle núdza nebola. Ak ste slabší cyklisti, v týchto miestach je lepšie z neho zosadnúť a úžľabinou, ktorú po pravej strane lemujú chatky, zídete dolu. Neštveráme sa teda na Ahoj, ale klesáme dolu. Kopec Ahoj máme po pravej strane hore nad nami.

Opäť sa ocitnete v divokej kráse prírody – tentoraz charakteristickej mokraďami. Práve tu napríklad na jar rastie cesnak medvedí, ale aj prvosienky, paprade i žihľava sú aj do výšky stehien. Predierate sa divočinou, až prídete k prvým obydliam. A odtiaľ je už cesta jasná – smerujete k majestátnej smutnej vŕbe, ktorá rastie pri jazierku s rybami. Tu majú dobrovoľní hasiči z Banky zaparkovanú svoju nádheru – cisternové vozidlo, ktoré používajú na výjazdy.

Príduc na toto miesto sa už budete pohybovať len po asfaltke. Riadiť sa budete miestnym značením, ktoré vás bezpečne dovedie opäť až ku Krajinskému mostu a odtiaľ do centra Piešťan alebo do kúpeľov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava