Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 8. novembra 2020, 00:02

Jano Babič (Autor: red)

„O svojej účasti na testovaní musia občania rozhodnúť dobrovoľne“ – žiadajú politici i niektorí ľudia samotní. Rozhodovať sa dobrovoľne k dobrému skutku? Ostať „dobrovoľne“ v situácii, keď môžem svojou „dobrovoľnosťou“ ohroziť zdravie, ba dokonca život? To sa volá bezohľadnosť, nie dobrá vôľa…

Máme to za sebou. Úspešne. Dva dni hýbala krajinou neobyčajná udalosť, ktorá sa dotkla celého národa. Ľudsky, eticky, ekonomicky, áno – aj politicky. Akcia, ktorá mala svojich aktérov, podporovateľov, ale aj kritikov a odporcov. Účastníkmi sme boli všetci. Aj tí, ktorí napokon neprišli. Pretože vlastne teraz nastáva čas, keď naše konanie do nasledujúcich dní a týždňov by malo mať ešte výraznejšie titul „spoločná zodpovednosť“. A ak si myslíte, že vám budem teraz z celého srdca za vašu účasť na celoplošnom testovaní ďakovať, ste na omyle. Na vašom mieste by to urobil každý slušný človek.

Slovenský džez má svoju tradíciu, vývoj, vysokú umeleckú úroveň. Z čias Československa sme si preniesli zo spolupráce s českými osobnosťami a s českými prvotriednymi orchestrami znalosti a zručnosti, na ktorých sa dá zakladať. Keď k tomu pridáme talenty a zručnosti nadobudnuté na zahraničných štúdiách, potom je tu „mladá slovenská džezová generácia“. Tá bude témou budúcej relácie Podoby džezu na Rádiu Piešťany.

Podnetom k tejto téme je nový album z vydavateľstva Real Music House pod týmto titulom. Spolu s kvalitnou hudbou dnes už známych a renomovaných osobností dáme priestor recenzii a názorom. Robert Pospíš a Martin Sillay posudzujú nový slovenský džez a Nikolaj Nikitin analyzuje úroveň a smerovanie slovenského džezu.

V nedeľu sa na Rádiu Piešťany dozvieme o mladej slovenskej džezovej generácii viac. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava