Kto sa nezúčastnil na prvom kole testovania, na druhé nesmie

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 5. novembra 2020, 17:12

Osoba, ktorá sa nezúčastnila na prvom kola testovania antigénovými testami, na druhé kolo, ktoré je plánované najbližší víkend (7. a 8. 11.), ísť nesmie. Pre takýchto ľudí však platí výnimka na cestu na testovanie, ale len PCR testami. Rezort zdravotníctva to zdôvodňuje tým, že pre takýchto ľudí platí, že by mali byť v izolácii a čakať, kým uplynie. Platnosť na území testovaných okresov strácajú aj RT-PCR testy z 29.októbra.

ilustračné foto (Autor: Rudolf Sivý)

Vyplýva to z otázok a odpovedí zverejnených na sociálnej sieti Ministerstva zdravotníctva, ktoré vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

V sobotu mal manžel pozitívny antigénový test. Ja som mala negatívny. Teraz sme v karanténe. Nikto nemá žiadne príznaky. U nás je testovanie, môžem sa ho JA zúčastniť keď sme v karanténe?

– Nie, ani Vy sa nemôžete zúčastniť na testovaní nakoľko aj Vy by ste mali byt v izolácii. Čakáte kým Vám uplynie nariadená izolácia.

Disponujem negatívnym RT-PCR testom z 29.októbra. Ak bývam v okrese, kde sa uskutoční druhé kolo testovania, musím absolvovať opäť testovanie antigénové alebo RT-PCR test?

– Áno, pretože podľa uznesenia vlády ak sa vo Vašom okrese koná druhé kolo testovania, nemusíte sa na ňom zúčastniť pokiaľ máte negatívny výsledok RT-PCR testu vykonaného dňa 7.11. alebo 8.11. (PCR test z 29.10. je uznaný ako výnimka len pre okresy, kde nebude druhé kolo testovania)

Zamestnanci pracujúci a bývajúci v okrese, kde sa nekoná druhé kolo antigénového testovania (majú certifikát z prvého), musia ísť služobne alebo z iného dôvodu do okresu, kde je druhé kolo testovania. Musia mať títo zamestnanci nové testovanie aby mohli ísť do okresu, kde bude druhé kolo testovania? Majú nejakú inú možnosť, než si zaplatiť PCR test v súkromnom laboratóriu?

– Áno, radíme zúčastniť sa druhého kola testovania v najbližšom okrese.

Ak sme sa nezúčastnili na prvom kole testovania, druhé kolo testovania sa v našom okrese nekoná, končí pre nás zákaz vychádzania od 9.11.?

Zákaz vychádzania pre Vás platí až do jeho zrušenia (zatiaľ bol predĺžený do 14.11.), alebo sa môžete dať otestovať. Platí pre Vás výnimka na cestu na testovanie PCR testami.

Bol som pozitívny v prvom kole testovania, môžem ísť na druhé kolo testovania? Kedy mi končí karanténa?

– Druhého kola testovania sa nemôžete zúčastniť. Karanténa sa pre Vás končí po 10-tich dňoch za podmienky, že ste posledné 3 dni nemali klinické príznaky alebo ste nemali úzky kontakt s pozitívnou osobou na COVID-19.

– Po 10 dňoch pre výnimku zo zákazu vychádzania potrebujete potvrdenie od lekára, že ste prekonali v posledných 3 mesiacoch ochorenie COVID-19.

V netestovaných okresoch testovacie miesta zatiaľ nie sú zriadené

Ministerstvo ďalej uvádza, že v každom okresnom meste budú zriadené testovacie miesta pre antigénové testovanie, kde sa následne budete môcť dať pretestovať a dostanete nový certifikát, ktorým sa budete môcť preukázať. Ako ministerstvo zdravotníctva uvádza, túto úlohu v okresných mestách pridelilo jednotlivým nemocniciam.

„Momentálne však nemáme bližšie informácie, podmienky a ani termín pre zriadenie odberného miesta v Piešťanoch,“ uvádza na sociálnej sieti Mesta Piešťany Štefan Kóňa, riaditeľ piešťanskej nemocnice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav