Hlasujte, ktorý projekt má podporiť kraj

V druhom ročníku Participatívneho rozpočtu Trnavskej župy bolo pre okres Piešťany vyčlenených 28-tisíc eur. Celkovo bolo zaslaných 16 projektov, z ktorých charakter participatívneho rozpočtu splnilo 13. Predkladatelia týchto projektov žiadajú o sumu takmer 48-tisíc eur. Hlasovanie sa začalo 2. novembra, zapojte sa aj vy a rozhodnite, ktorý projekt získa peniaze na realizáciu.

Na stránke www.tvorimekraj.sk nájdete všetky projekty aj s fotografiou a opisom. (Autor: tvorimekraj.sk)

Predložené projekty ako prvé hodnotilo deliberačné fórum, ktoré projektom prideľovalo body na základe stanovených kritérií, ako je udržateľnosť projektu, inkluzivita aktivít projektu, inovatívnosť projektu, ohľad na životné prostredie, komunitná spolupráca a cieľová skupina.

Z projektov Piešťanského okresu po deliberácii získal najviac bodov projekt Revitalizácia záhrady Elektrárne Piešťany. „Ide o záhradnú pergolu so zelenou strechou. Na revitalizácii záhrady pracujeme už dlhšie, získali sme malý grant v programe Gesto pre mesto a počas uplynulej jari sme realizovali niekoľko aktivít, ktoré priestor záhrady zatraktívnili. Navyše v súčasnej pandemickej situácii bol exteriérový priestor veľkou výhodou, počas leta sme tak mohli ponúknuť naše vzdelávacie programy deťom z letných táborov v bezpečnom vonkajšom prostredí,“ predstavila projekt Katarína Hallová z Elektrárne, ktorá dodala, že z tejto výhody chcú ťažiť aj naďalej, problémom ale najmä počas teplých slnečných dní býva nedostatok tienenia.

„Zastrešená pergola nám umožní vytvoriť v záhrade niečo ako ‚externú učebňu‘, ktorá zároveň poslúži ako miesto vhodné na relax pre návštevníkov Elektrárne a určite ju využijeme aj pri komunitných a kultúrnych podujatiach organizovaných v našej záhrade,“ doplnila Hallová. Do realizácie projektu chcú zapojiť aj verejnosť, či už komunitu okolo Elektrárne, alebo susedov zo Staničnej ulice. Má to byť najmä formou brigád pred samotným osadením pergoly či väčšej brigády pri výsadbe zelenej strechy.

Druhým v poradí po deliberácii skončil projekt Úsmev na hory. Cieľom výzvy je vybrať si aspoň jeden zo 17 kopcov v slovenských horách a národných parkoch, a tiež jedno zo 17 detí s rôznymi diagnózami od fyzických hendikepov cez genetické syndrómy až po rôzne vrodené alebo iné ochorenia, a odfotiť sa s jeho fotografiou na vrchole, resp. po dosiahnutí cieľa. Účastníci, ktorí sa zaregistrujú do výzvy Úsmev na hory, podporia piatimi eurami rehabilitácie 17 detí, zasadia v slovenských štátnych lesoch jeden strom a získajú balíček obsahujúci tričko a fotku dieťaťa, s ktorou sa na naplnenie výzvy musia odfotiť na vybraných vrchoch.

Tretí skončil projekt Komunitné okno. Ako nám prezradila jedna z autoriek Žofia Szoke, je to nadstavba projektu facebookovej skupiny Pre jedného odpad, pre druhého POKLAD!, postavená na vlastnej platforme. Webstránka bude prispôsobená požiadavkám používateľov, bude mat nástroje ako vyhľadávacie filtre, rating darcu, nástenka vlastných príspevkov a podobne. Bude pre všetkých používateľov internetu, nielen facebookových užívateľov. Portál poskytne priestor pre spoločné aktivity, ktoré povedú k prosperite komunity, čistote okolia a všeobecnej hojnosti. Cieľom je zmierniť konzumný spôsob života a naučiť sa, že prebytočné veci netreba vyhodiť, ale môžu si nájsť nového majiteľa.

Názvy ďalších projektov, ktoré súperia o hlas obyvateľov Trnavského kraja, znejú: Dokončenie pietneho, oddychového a vzdelávacieho miesta, Deň rodiny 2020, Priestor 21, Voda nad zlato 2020 – Stredná odborná škola záhradnícka Piešťany, Cvičíme v každom veku, Podlaha pod Vres, Zabavme sa v Kursalone, 2. ročník Dramatického festivalu „Zahrajme to tvorivo“, História a súčasnosť Vrbového na fotografiách – Kalendár mesta Vrbové 2021, Obnova domčeku na detskom ihrisku.

To, ktorý projekt napokon získa finančnú podporu kraja, môžu ovplyvniť práve obyvatelia svojimi hlasmi. Na stránke tvorimekraj.sk treba rozkliknúť Piešťanský okres. Zobrazí sa stránka so všetkými projektmi, za ktoré je možné hlasovať. Vybrať si môžete tri z nich. Výsledky hlasovania a deliberácie sa budú brať do úvahy „50 na 50“, takže víťaz bude jasný až po uzatvorení hlasovania, ktoré sa končí 15. novembra. Hlasovať môže každý obyvateľ kraja vo veku nad 15 rokov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava