V okrese Piešťany sa testovať tento víkend nemusí, no nie pre všetkých obyvateľov okresu to platí

Časť obyvateľov okresu sa i tak bude musieť podrobiť antigénovému rýchlotestovaniu na COVID-19, a to i napriek tomu, že počas najbližšieho víkendu na území piešťanského okresu nebude ani jediné odberné miesto zriadené armádou. Vyplýva to z rozhodnutia Ústredného krízového štábu pre organizovanie druhej vlny celoplošného testovania v štyridsiatich piatich okresoch SR.

Druhé kolo testovania bude určite platiť aj pre nie malý počet Piešťancov. (Autor: tana)

Nakoľko v prípade druhého kola o povinnosti testovania nerozhoduje len miesto vášho trvalého bydliska, ale aj miesto pobytu. Čo je napríklad aj miesto výkonu zamestnania. V prípade, že bývate v netestovanom okrese, no kvôli práci alebo iným povinnostiam potrebujete v termíne 9. – 15. novembra vycestovať do jedného zo 45 testovaných okresov, musíte absolvovať aj druhé kolo testovania.

Rovnakú povinnosť máte, keď chcete vycestovať z testovaného okresu do netestovaného okresu. Podmienkou bude absolvovanie druhého kola testovania s negatívnym výsledkom testu. V prípade neabsolvovania druhého kola testovania pre vás na území testovaného okresu v podstate bude platiť zákaz vychádzania.

Názorný príklad. Pred Hornou Stredou začína okres Nové Mesto nad Váhom. Medzi Hornou Stredou a Považanmi je množstvo firiem, kam dochádzajú aj zamestnanci z okresu Piešťany. A keďže nariadenie na vykonanie druhej vlny testovania považuje miesto výkonu zamestnania za miesto pobytu, tak aj obyvatelia netestovaného okresu musia byť na pracovisku otestovaní.

To sa však netýka len tých, ktorí pracujú v okrese Nové Mesto nad Váhom, ale aj zamestnancov pracujúcich napríklad v druhom kole testovaných okresoch Topoľčany či Myjava.

Myslite na to, aby ste neboli prekvapení, ak v pondelok ráno bude podniková ochrana v testovaných okresoch pýtať nový certifikát o testovaní aj od tých, ktorý bývajú v netestovaných okresoch ako sú napríklad Piešťany.

A kde sa teda dať otestovať, keď v Piešťanskom okrese sa to za pomoci antigénového rýchlotestu na odberných miestach zriadených armádou nebude dať?

Neostáva vám nič iné ako počas najbližšieho víkendu absolvovať testovaciu „turistiku“ do testovaného okresu. Najbližšie pre okres Piešťany sú okres Nové Mesto nad Váhom, Myjava a Topoľčany.

Podľa rozhodnutia Ústredného krízového štábu sa v priebehu 7. a 8. novembra 2020 bude testovať 45 okresov. Preverte si preto či vás do týchto okresov v najbližšom týždni nečaká cesta.

V ďalšom týždni sa pravidlá na prácu či cestovanie medzi testovanými a netestovanými okresmi azda zjednotia.

Kto sa nemusí testovať v druhom kole?

Ten, kto vie preukázať, že:

  • má menej ako 10 rokov,
  • sa vie preukázať negatívnym RT-PCR testom, najskorší možný termín vykonania testu stanoví vláda SR v uznesení, ktoré pravdepodobne prijme v stredu 4. novembra 2020, viac info na rokovania.gov.sk;
  • jeho zdravotný stav alebo diagnóza neumožňujú vykonať test na ochorenie COVID-19, presný výpočet zdravotných obmedzení stanoví vláda SR v uznesení, ktoré pravdepodobne prijme v stredu 4. novembra 2020, viac info na rokovania.gov.sk;
  • v čase celoplošného testovania je v karanténe, ktorú nariadil RÚVZ alebo všeobecný lekár.

Kde sa môžem testovať v druhom kole?

Otestovať sa môžete na ľubovoľnom odbernom mieste v okresoch, kde bude prebiehať testovanie, nerozhoduje trvalý pobyt. Testovanie bude prebiehať v čase 07:00-21:30, s prestávkami v čase 12:00-12-45 a 18:00-18:30.

Zákaz vychádzania bez antigénového testu, na území testovaného okresu neplatí, ak:

  • máte menej ako 10 rokov,
  • sa viete preukázať negatívnym RT-PCR testom vykonaným od 29. októbra 2020;
  • Váš zdravotný stav alebo kontraindikácie neumožňujú vykonať test na ochorenie COVID-19,
  • bolo Vám diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie,
  • máte diagnostikovanú závažnú poruchu autistického spektra,
  • máte diagnostikovaný ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit,
  • ste onkologický pacient po chemoterapii alebo transplantácii, máte leukopéniu alebo ste v onkologickej liečbe alebo inej liečbe ovplyvňujúcej imunitný systém (napr. biologickej liečbe) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie, alebo inej plánovanej liečby, napr. onkológom, hematológom alebo rádiologom plánovanej liečby,
  • v čase celoplošného testovania ste v karanténe, ktorú Vám nariadil RÚVZ alebo Váš lekár.

Zároveň sa musíte vedieť v prípade dotazovania príslušnými zložkami preukázať vyššie uvedené skutočnosti, pre ktoré máte udelenú výnimku a nebude od Vás vyžadovaný certifikát.

Zdroj: somzodpovedny.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek