Umiestňovanie pamätníkov oslavujúcich komunistický, fašistický a nacistický režim by malo byť zakázané zákonom

  • Spravodajstvo
  • 4. novembra 2020, 09:22

Ministri na rokovaní vlády súhlasili s návrhom novely zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému z dielne koaličných poslancov.

(Autor: red)

Umiestňovanie pamätníkov, pomníkov a pamätných tabúľ oslavujúcich komunistický, fašistický a nacistický režim by malo byť zakázané zákonom. Ministri totiž súhlasili s návrhom novely zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému z dielne koaličných poslancov Národnej rady SR (NR SR). Na rokovanie kabinetu ju predložila ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Zakázané bude aj pomenovanie ulíc a priestranstiev po predstaviteľoch týchto režimov. Zákazy sa nevzťahujú na predstaviteľov režimu, ktorí sa aktívne zapojili do odporu proti komunistickému režimu. Kto zákaz poruší, môže čeliť sankciám až do výšky dvetisíc eur.

„Okrem symbolického zadosťučinenia pre obete komunistického režimu a zvýšenia povedomia verejnosti o podstate komunistického režimu môže takáto právna úprava napomôcť pri stíhaní trestných činov extrémizmu,“ uvádza sa v materiáli predloženom na rokovanie vlády SR. Ako sa v ňom ďalej píše, v aplikovanej praxi sa totiž stáva, že v rámci vyšetrovania trestných činov extrémizmu býva často potrebné za účelom objasnenia skutočností dôležitých pre trestné konanie vypracovanie znaleckého posudku. Znalcov, ktorí by sa venovali tejto problematike, nie je veľa a vzhľadom na ich pracovné vyťaženie, ako aj vzhľadom k objemu posudzovaných extrémistických symbolov trvá vypracovanie znaleckých posudkov neprimerane dlhú dobu, čo má za následok predlžovanie trestného konania. „Problém spôsobuje aj skutočnosť, že súčasné znenie zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému je v niektorých častiach nepresné,“ vysvetľuje sa v návrhu.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila