Nomináciu na Cenu Thálie získala Vrbovčanka Frederika Kvačáková

Cena Thálie je ocenenie udeľované Hereckou asociáciou od roku 1993 najlepším divadelným umelcom. Nomináciu na zisk ceny v kategórii balet získala Frederika Kvačáková, rodáčka z Vrbového.

Frederika Kvačáková. Foto: Martin Roedl

Frederika Kvačáková je mladá talentovaná umelkyňa, ktorá študovala prvé štyri roky na II. základnej škole vo Vrbovom, následne bola prijatá na Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej v Bratislave, ktoré po ôsmich rokoch úspešne absolvovala a zmaturovala v roku 2011. Štyri sezóny pôsobila v balete Štátnej opery Banská Bystrica.

Aktuálne pôsobí v Severočeskom divadle v Ústí nad Labem, a to už piatu sezónu. Stvárnila hlavné úlohy v balete Carmen, Márna opatrnosť, Romeo a Júlia a Frida.

Práve v balete Frida, ktorý divadlo premiérovalo vo februári tohto roka, stvárnila Vrbovčanka hlavnú postavu mexickej maliarky Fridy Kahlo, za čo si vyslúžila nomináciu na Cenu Thálie.

Výsledky sa dozvieme 14. novembra o 20.00 h v online prenose.

Cieľom Cien Thálie je zvyšovať prestíž českého divadelného umenia a popularizovať umelca. Laureátmi sa môžu stať českí občania alebo zahraničný umelci pôsobiaci trvale v českej inscenácii. Výročné ceny sa udeľujú v štyroch kategóriách: činohra; opera; opereta, muzikál alebo iný hudobne dramatický žáner; balet, pantomíma alebo iný tanečno dramatický žáner. Všetky štyri kategórie sú udeľované zvlášť mužom a ženám (hercom, spevákom, tanečníkom a ďalším divadelným umelcom). Zvláštnymi cenami sú ocenenia za celoživotné majstrovstvo, za výrazný výkon mladého činoherného umelca do 33 rokov a v minulosti aj prípadné nepravidelné zvláštne ocenenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín