V jeden deň na Skalke aj na Kostolci

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní vás zavedieme na Skalku, kam môžete vyjsť z obce Hubina, a na Kostolec, kam sa dostanete z Ducového.

(Autor: I.M.O/archív PT)

Výlet sa dá absolvovať v jeden deň, a tak môžete počas núdzového stavu prežiť parádny jesenný deň v lone prírody a nadýchať sa čerstvého vzduchu.

Výlet na Skalku z Hubiny

V obci Hubina je zaujímavá okrem iného i pieskovcová socha sv. Jána Nepomuckého, socha sv. Vendelína a Božie muky sa nachádzajú medzi Hubinou a Moravanmi nad Váhom. V obci je i upravený židovský cintorín s asi dvadsiatimi pomníkmi, umiestnený v lese pri potoku pod cintorínom.

Východiskovým bodom na Skalku je lesná cesta oproti novému katolíckemu kostolu v Hubine, odkiaľ vedie modrá značka smerujúca na Skalku a pokračujúca na Gonove lazy. Chodník má mierne stúpanie a ponúka nádherné výhľady nielen na vzďaľujúcu sa Hubinu, ktorá je aj podľa oficiálnej internetovej stránky obce jednou z najmalebnejších obcí ľavobrežia stredného toku Váhu, ale tiež na susediaci kameňolom a Kostolec. Asi v polovici približne hodinovej vychádzky na Skalku už možno vidieť dvojkríž umiestnený na vrchu vo výške 377 metrov nad morom.

Vrch Skalky ponúka nielen pekný výhľad na Hubinu, Kostolec, Moravany nad Váhom, ale je dovidieť i na Piešťany a Jaslovské Bohunice. Z opačnej strany v kopcoch vyniká hrad Tematín, pod ktorý v minulosti obec Hubina patrila. Okolie je zaujímavé i potulkami popod skaly, kde môžete objaviť rôzne skalné útvary. Zo Skalky pokračuje cesta po modrej značke na Gonove lazy a na Dolinu. Sedlo sa nachádza iba sedem minút od rovnomenného vrchu.

Na Kostolec až do doby bronzovej

Veľmožský dvorec Kostolec v obci Ducové, kde sa každoročne konávajú cyrilometodské púte, vynovili pred niekoľkými rokmi. Inštalovali tam nové informačné tabule. Je ich desať, sú dvojjazyčné a turistom i návštevníkom národnej kultúrnej pamiatky z 9. storočia približujú históriu miesta, ktoré má svoj neodmysliteľný genius loci.

Informačný systém vznikol vďaka úsiliu občianskeho združenia Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane a podpore grantového programu. „Prevedie nás od doby bronzovej až po súčasnosť. Zachytáva veľkomoravské obdobie, keď bol na Kostolci ranostredoveký a novoveký cintorín, taktiež archeologickú a nálezovú časť i históriu obce Ducové spojenú s Kostolcom,“ uviedol predseda združenia Vladimír Balaj.

Informačný systém sa začína na oboch príjazdoch do obce, aj od Piešťan, aj od Nového Mesta nad Váhom. Prechádza cez historickú časť „starého“ Ducového, ktorá je výnimočná svojím koloritom tradičnej ľudovej architektúry. Ďalšie tabule nájdete asi po pätnástich minútach pešej chôdze priamo na Kostolci, tie prezentujú archeológiu a najstaršie obdobia – eneolit, dobu bronzovú a železnú.

Záverečná časť sa nachádza priamo na dvorci, kde tabule oboznamujú návštevníkov s archeologickými nálezmi a architektúrou objektov Veľkej Moravy. Tá pozostáva z rotundy, objektov, cintorína, opevnenia a vstupnej brány. „Ďakujeme sponzorom, ministerstvám kultúry aj práce, piešťanskému úradu práce i obci Ducové, že podporujú projekt samotnej obnovy a tiež starostlivosť o túto lokalitu,“ poznamenal Balaj.

Viera Dusíková/Regina Hulmanová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava