Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 1. novembra 2020, 19:34

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, ani v tejto turbulentnej dobe nesmieme zabúdať na historické udalosti. 28. október je dňom vzniku Československej republiky. Celou históriou oboch národov sa tiahne prítomnosť a vývoj významného hudobného fenoménu. V našej spoločnosti bol džez od jeho vzniku a sprevádza nás dodnes. Je sprievodnou niťou kultúrneho vývoja našej krajiny a našich národov.


Jano Babič (Autor: red)

Analogická je aj história vývoja džezu a politických udalostí v dejinách našich národov. Džez sa v Československu hral od 30. rokov minulého storočia a pri troche neskromnosti mal George Gershwin vtedy svoj umelecký proťajšok v osobe geniálneho Jaroslava Ježka. Prešli sme „bez straty kvetinky“ aj érou veľkých orchestrov v účinkovaní big bandu R. A. Dvorského, Karla Vlacha alebo Gustava Broma.

Swingové obdobie malo na Slovensku za éry „železnej opony“ svojich šíriteľov a v kaviarňach sa hrala kvalitná hudba. Americké skladby s českým či slovenským textom sa udomácnili a považovali sa za „naše“. Český a slovenský džez sa v spolupráci umelcov oboch krajín rozvíja a prekvitá dodnes aj napriek rozdeleniu jeho pôvodnej základne. Vďaka jeho šíriteľom, medzi tých najaktívnejších patrí Rádio Piešťany, je u nás rozšíreným hudobným žánrom na najvyššej umeleckej úrovni.

Budúca relácia Podoby džezu bude opäť bohatá na štúdiové novinky. Košická formácia Marek Szarvaš projekt počas koronakrízy nelenila a začala pracovať na druhom albume. Pozvanie k spolupráci prijala uznávaná maďarská speváčka Veronika Harcsa. Mladý spevák Marek Kutnár v spolupráci s big bandom Swingless Jazz Ensemble predstavuje svoju netradičnú hudobnú novinku „Svetlušky“. Sedemnásťčlenný orchester a šarmantné vokalistky vzdávajú úctu hudbe 70. a 80. rokov. Dominika Titková vydala novinku, ktorou opäť trochu moralizuje. Stala sa terčom hejtu na sociálnych sieťach a Dominiku táto skúsenosť inšpirovala k pesničke. Dala jej názov Laici a aj ona bude spestrením budúcej relácie.

Podoby džezu vysielame v nedeľu o 20. hodine s kompletnou reprízou v stredu o 23:00. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav