Testovanie v piešťanskej Kanade zatiaľ – na zdvihnutý palec smerom hore!

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo
  • 31. októbra 2020, 11:42

Na v poradí dvadsiatom odberovom mieste Piešťan, v priestoroch Záhradníctva Kanada v Piešťanoch bolo už pred siedmou ráno plno ľudí, ktorí disciplinovane čakali v dlhom rade. Vinul sa až za bránu na ulicu. Prvá v „šóre“ stála pani, ktorá si v sobotu 31. októbra privstala a na celoplošné testovanie prišla o 5.55 h. Oplatilo sa jej . Už o 7.05 to mala za sebou.

Testovaniu tu „velil“ desiatnik Marián Mičko z hlohoveckého útvaru, nechýbala príslušníčka štátnej polície, traja zdravotníci a pracovníci Služieb mesta Piešťany na čele so šéfkou Hanou Dupkaničovou.

Všetky prípravy šli hladko, presne o siedmej to začalo. Najskôr si musel človek vydezinfikovať ruky, potom pristúpil k prvému drevenému domčeku, kde podal svoj občiansky a tu si zaevidovali jeho údaje z predloženého občianskeho preukazu.

Bolo ho treba držať vo zvislej polohe, aby boli údaje dobre viditeľné. Tu človek dostal lístoček ako z tomboly, na dvoch poloviciach boli rovnaké čísla. Prvé odovzdal zdravotníkom, druhú polku si nechal vo vrecku. Zdravotník vykonal v druhom domčeku samotný akt výteru z nosa – zväčša sa tyčinkou točil v jeho útrobách až do prvých sĺz, ale robil to jemnulinko, takže sa to dalo vydržať. Potom ani nie pol hodinu si ľudia vonku vo vymedzenom priestranstve na dvore mohli buď sadnúť na pripravené stoličky, alebo len tak postávali a debatovali. Pre tých, čo potrebovali toaletu bola táto k dispozícii vo vnútri budovy, ktorá ale bola pre verejnosť inak zatvorená. Na toaletu odprevádzal dámy desiatnik. Ten spolu s policajtkou aj riešil princíp testovania, ak išlo o ľudí imobilných. Obaja „ozbrojenci“ vozili imobilných obyvateľov na vozíčkoch od brány až k testovaciemu pracovisku.

Po ôsmej sa rada pred technickými službami v Kanade rapídne predĺžila a ľuďom bolo odporučené, že ak nechcú čakať viac ako dve, tri hodiny, nech sa vyberú do nejakého miesta, kde sa možno otestujú skôr. „Skúste zájsť do kúpeľov, kde sú naraz tri odberové miesta, tu je iba jedno a zajtra by mali byť dve,“ skonštatoval M Mičko. Vonku síce bola zima, ale tí, čo sa rozhodli otestovať sa už ráno, neodišli. Pokojne postupovali z kroka na krok ďalej, rodinní príslušníci sa medzi sebou rozprávali a priatelia a známi tiež. Takže čas bežal tomu, čo sa prihovoril „susedovi“ rýchlejšie ako mĺkvym jednotlivcom.

Najviac ľudí boleli nohy. Predsa len, už nie sme zvyknutí na postávanie v kolóne peších. Opýtali sme sa viacerých otestovaných, či môžu prezradiť ako im test dopadol – až 99 percent opýtaných ukázalo palec hore! Takže tu, v piešťanskej Kanade sú ľudia zdraví ako repy. „Pozor, tento test hovorí nie o tom, či ste pozitívny alebo negatívni na prítomnosť COVID-19, ale iba o tom, že nie ste infekční,“ opravil nás pán desiatnik.

Ak máte čas sa tri hodiny posúvať po čerstvom vzduchu a nenakaziť sa, odporúčam vrele toto testovacie miesto. Vládene tu poriadok, pokoj a atmosféra, ktorá hovorí o kultivovanosti Slovákov. Aspoń takto som to zažila ja.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela