Aj Piešťany sa pri celoplošnom testovaní boria s nedostatkom zdravotníckeho personálu

Situácia v Piešťanoch je v piatok poobede pred celoplošnými odbermi komplikovaná, nie však beznádejná. Podľa slov primátora Piešťan Petra Jančoviča majú k dispozícii na 21 odberných miest 70 zdravotníkov a 252 dobrovoľníkov. Dobrovoľníkov je dostatok. No pre úplné zabezpečenie dvojzmennej prevádzky na obidva odberové dni im ešte nejakí zdravotníci chýbajú. Ak sa však nájdu zdravotníci ochotní robiť odbery celý víkend, do stopercentného pokrytia ich v Piešťanoch chýba už len 7.

(Autor: FB MO SR)

V kúpeľnom meste bude pripravených 21 odberných miest. Zdravotníci v Piešťanoch majú pôsobiť v dvojzmennej prevádzke. Pričom na jednom odbernom mieste je ideálne, ak sú prítomní aspoň dvaja kvalifikovaní zdravotníci.

Pre kompletne pokrytie dvojzmennej prevádzky v jeden deň na všetkých odberných miestach ich tým pádom mesto Piešťany potrebuje celkovo 84, no k dispozícii ich je nateraz 70. „Ak by sa našli zdravotníci ochotní potiahnuť obidva dni, potom ich potrebujeme už len šesť či sedem,“ informoval Pieťanský týždeň, Peter Jančovič.

Aktuálny počet personálu, ktorý má mesto k dispozícii, poslali v piatok poobede v rámci veliacich štruktúr riadenia operácie a očakávajú, že armáda zareaguje.

Primátor však aj prostredníctvom sociálnej siete prosí zdravotníkov, aby počty na odberných miestach ešte doplnili.

Vedenie radnice však priebeh víkendových odberov nenecháva ani organizačne na náhode. „Medzi odbernými miestami sa bude pohybovať hliadka mestskej polície a ak by sa niekde zhromažďovalo viac ľudí, ako je odberné stredisko schopné plynulo vybaviť, hliadky budú čakajúcich informovať o najbližších miestach odberu, kde je situácia pokojnejšia,“ dodal primátor.

Armáda priviezla materiál na celoplošné testovanie do Piešťan (foto: FB Peter Jančovič)

Okrem samotného mesta budú dve odberné miesta fungovať aj na Kúpeľnom ostrove, a to v objekte Kúpaliska Eva a Kongresového centra. A tak, ako v celom meste Piešťany, tak aj na Kúpeľnom ostrove bude počas celoplošných odberov parkovanie pre všetkých bezplatné.

Testovanie je dobrovoľné a budú sa na ňom môcť zúčastniť všetci od 10 rokov. Testovania sa nezúčastnia klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti v nemocniciach, ktorým bude testovanie vykonané priamo vo svojich zariadeniach. Na testovanie si treba vziať so sebou občiansky preukaz alebo preukaz zdravotnej poisťovne. Testovanie prebehne za prísnych epidemiologických opatrení, miestnosti budú dezinfikované.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel