Tréningový proces športovcov je prerušený, fungovať môžu len profesionáli

  • Šport / Ostatné športy
  • 26. októbra 2020, 07:00

Vláda SR svojím uznesením č.678 z 22. októbra 2020 obmedzila slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 24. októbra 2020 do 1. novembra 2020, v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa, s výnimkami uvedenými v uznesení. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje ani na cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti.

Ilustr. foto © Peter Bohuš

V praxi nie je prevádzka športových klubov a zariadení obmedzená, ale je obmedzená možnosť pre verejnosť – návštevníkov zariadení (vrátane športujúcej mládeže) zúčastniť sa športovej činnosti. Reálne preto týmto nariadením došlo k zákazu športovej a tréningovej činnosti v kluboch, s výnimkou u tých trénerov a športovcov, u ktorých ide o výkon podnikateľskej činnosti. Športová príprava je tak možná len u profesionálnych športovcov.

Dokopy deväť mužských a ženských športových súťaží (hokejová Tipos Extraliga, futbalová liga, najvyššie súťaže mužov a žien v hádzanej, basketbale a volejbale) má naďalej výnimku, ktorú udelil už pred viac ako týždňom Úrad verejného zdravotníctva. Iné športové ligy sa na Slovensku nemôžu hrať.

„Podmienky pre päť profesionálnych športov boli dané už pred desiatimi dňami. Športovci musia byť pravidelne testovaní. Režim sa v nich nemení, nepamätám sa, že by sme niečo menili,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

V rovnakom duchu sa vyjadril na tlačovej konferencii po rokovaní Ústredného krízového štábu aj minister zdravotníctva Marek Krajči, podľa ktorého sú športovci profesionálni pracovníci: „Chodia do zamestnania, kde športujú, sú testovaní. Chceme ich však požiadať, aby sa po tréningoch a zápasoch s nikým nestretávali a zamierili domov. Mnohé tímy sú dnes zasiahnuté infekciou a na určitý čas vyradené z činnosti. Ak športovci môžu športovať, nech športujú, ale nech sa po športe vracajú domov a dodržiavajú zákaz vychádzania.“

Naďalej platí zákaz organizovania hromadných podujatí športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy v jednom okamihu v počte nad 6 osôb v zmysle rozhodnutia UVZSR zo dňa 14. októbra 2020. Výnimku z týchto zákazov majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie, na ochorenie Covid19 nie starším ako 12 hodín. Uvedené hromadné podujatia musia byť ohlásené na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom, pričom je potrebné uviesť presný čas a miesto jeho konania.

Samozrejmosťou je aj to, že osoba vykonávajúca športovú činnosť nemusí mať rúško, ale pri vstupe ako aj odchode zo športoviska musia byť horné aj dolné dýchacie cesty prekryté. Dôrazne žiadame všetkých o dodržiavanie týchto nariadení a sprísnených hygienických opatrení. Zdroj: olympic.sk / MŠVVŠ

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek