Bylinkárka radí: Lesklokôrovka je liečivá huba

  • Recepty / Príroda
  • 26. októbra 2020, 07:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liečivú hubu lesklokôrovku lesklú.

Lesklokôrovka najviac pôsobí pri onkologických ochoreniach a tuberkulóze. (Autor: cs.wikipedia.org)

Aj v zimnom období si môžeme v prírode nazbierať rôzne liečivé plody, korienky, kôru či stromové huby. Lesklokôrovka je liečivá huba, ktorá rastie aj u nás. Čínska ľudová medicína už viac ako 4000 rokov používa na liečebné účely jej účinky. V Číne v 3. storočí pred naším letopočtom nastal kult LING-ZHI a vlastnosti tejto zvláštnej huby využívali čínski alchymisti. LING-ZHI alebo LING-CHIC znamená čarovná, kúzelná huba, ktorá má božskú liečivú silu. Hovorí sa jej huba nesmrteľnosti. V Japonsku sa nazýva REISCHI. Vyrábal sa z nej elixír na predĺženie života.

Lesklokôrovka lesklá (Ganoderma lucidum) obsahuje veľa cenných látok, cukry, minerály, vitamíny, polysacharidy, ktoré pôsobia proti rakovine a posilňujú imunitný systém. Lesklokôrovku používam pri žltačke, vysokom krvnom tlaku, astme, tuberkulóze, nespavosti, neplodnosti, zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, reume, zápale obličiek, prostate, posilňuje srdiečko, obnovuje chuť do jedla. Priaznivo pôsobí aj pri neurologických ochoreniach, najmä tam, kde sú postihnuté svaly. Najviac však pôsobí pri onkologických ochoreniach – rakovine prostaty, hrubého čreva, vaječníkov, prsníkov, pečene, nádoroch a tuberkulóze.

Ak lesklokôrovku nevieme nájsť, nezúfajme! V lekárňach dostať kúpiť prvotriedne výrobky.

Čaj z lesklokôrovky

Postup: 1 ml prášku z huby zalejeme 2 dl vriacej vody a užijeme. Prášok z huby môžeme pridať aj do kávy, čaju, polievky, do jedál.

Tinktúra z lesklokôrovky

Postup: 150 g rozlámanej huby zalejeme 60 až 90-percentným liehom. Necháme 21 dní lúhovať. Užívame podľa potreby jeden až trikrát denne 25 kvapiek.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf