Brunovskú lávku chcú zbúrať, dajú ju obce opäť dokopy?

  • Piešťanský týždeň / Reportáž / Spravodajstvo
  • 26. októbra 2020, 00:03

Dokážu sa opäť obce spojiť tak ako minule a lávku, ktorá je v havarijnom stave opraviť? Lebo Slovenský vodohospodársky podnik, v majetku ktorého je Brunovská lávka zvažuje jej úplné odstránenie.


Existencia Brunovskej lávky je ohrozená. Uvažujú o jej odstránení. (Autor: foto čitateľ)

Brunovská lávka spája už viac ako štyridsať rokov obce ležiace po oboch stranách Váhu. Slúži peším, bicyklistom i motorkárom na prechod z katastra Brunoviec a Hornej Stredy cez rieku Váh na jej druhú stranu – k Lúke, Modrovke, Hrádku či Hôrke. V súčasnosti je však na oboch jej stranách zábrana. Potom, čo v roku 2017 lávku opravili a na jej obnovenie sa zložilo dvadsať obcí z oboch strán Váhu, je totiž stav atraktívneho premostenia opäť havarijný.

Dokážu sa opäť obce spojiť tak ako minule a lávku opraviť? Lebo Slovenský vodohospodársky podnik, v majetku ktorého je Brunovská lávka zvažuje jej úplné odstránenie.

 „Je to celkom na hlavu postavené, veď lávku stačí iba opraviť a opäť by slúžila verejnosti, aj cyklistom. Tak na budovanie nových cyklotrás peniaze sú a na opravu toho, čo vybudovali naši predkovia, z eurofondov prostriedky nezískame? Prečo?,“ pýtajú sa rozhorčení ľudia.

„Je  pravdou, že lávka Brunovce sa nachádza pri obci Brunovce, ale je zahrnutá do majetku Slovenského vodohospodárskeho podniku,preto vás poprosím obrátiť sa s  vašimi otázkami na nich,“ znela odpoveď starostky Brunoviec Stanislavy Zervanovej.

O tom, že lávka je uzavretá vedel aj starosta Lúky Marián Haluza. Rovnako ako jeho kolegyňa z Brunoviec, aj on nás odkázal na SVP.

Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák pre Piešťanský týždeň uviedol toto: „Lávka je uzavretá pre verejnosť od januára 2016 na základe posudku,  v ktorom je zistený stav ako havarijný. Náš podnik vykonal do dnešného dňa niekoľko rokovaní s príslušnými obcami (Považany, Brunovce, Horná Streda, Lúka) na ktorom bola lávka ponúknutá do ich správy. Zábrany na prechod boli niekoľkokrát namontované a vždy ich niekto odstránil. SVP zvažuje demontáž celej lávky. Náklady na opravu sú vysoké a v súčasnej dobe pre náš podnik neprijateľné.

Lávka bola nebezpečne zdevastovaná aj v minulosti. Mala strmé prístupové schody bez oporného zábradlia, ktoré ktosi odpílil a odvliekol, takže hrozilo, že ľudia, ktorí tadiaľ prechádzajú si môžu vážne ublížiť. To všetko sa stalo v roku 2017 minulosťou. Obce jednej i druhej strany Váhu sa spojili a lávku, cez ktorú denne prúdili desiatky cyklistov opravili. Bola  bezpečná! A ľudia si na ňu „zamykali“ svoju lásku.

„Nakoľko v minulosti boli na lávke odcudzené kovové zábradlia a aj oplotenie, bolo už životu nebezpečné tadiaľ prechádzať. Starostovia v okolitých obciach sa preto rozhodli lávku zrekonštruovať a  vďaka ich príspevkom sa toto úžasné dielo podarilo,“ skonštatovala na jeseň roku 2017 starostka Brunoviec Júlia Masárová. Posledné rekonštrukčné práce na lávke vykonali vtedy v stredu 11. októbra 2017. „V ten deň som s úžasom na krátku chvíľu napočítala desiatky cyklistov, ktorí tadiaľ prešli. Pre zaujímavosť uvediem, že kolaudačné rozhodnutie na Lávku pre peších cez Váh vydali 2.7.1976. No občania ju premenovali na Lávku lásky Brunovce. Ja ako prvá som zamkla na zábradlí môj zámok…pridajte sa,“ usmiala sa starostka. Prečo sa lávke hovorí lávka lásky? „Cez ňu si krátili cestu k svojim milým z jednej aj druhej strany Váhu nielen mládenci, ale aj dievčatá, takže bolo bežné, že napríklad lúčanskí či modrovskí chalani chodievali na rande či diskotéku do Považian alebo Hornej Stredy či Brunoviec,“ zaspomínala si vtedy dnes už nebohá Viera Peťkovská, rodáčka z Modrovky.

Lávku v sedemdesiatych rokoch minulého storočia objednalo Povodie Váhu po tom, čo občan Brunoviec František Ondrejka , pracujúci v Slovenskej plánovacej komisii intervenoval za jej vznik na rôznych miestach, čo sa mu aj podarilo. Lávku postavili stavbári z jednotného roľníckeho družstva Hybe, ktorí mali v tom čase prevádzku na takéto diela. Povodie Váhu však lávku do svojho majetku nechcelo prevziať. A hoci lávka nesie prívlastok brunovská, nachádza sa v katastri Hornej Stredy.   Po štyroch rokoch používania sa ale stavba zrútila. Bolo ju treba opraviť. Robili to Piešťanci z PHS-ky, ktorí vraj okrem iného zvárali aj nosný pilier. Opravu opäť inicioval Brunovčan František Ondrejka. Prešli roky a lávku denne používali desiatky ľudí. Po nežnej revolúcii ju bolo treba opäť kompletne zrekonštruovať. Starostovia  obcí Brunovce, Horná Streda, Považany, Potvorice, Lúka nad Váhom, Modrovka, Hrádok a Hôrka dali podobne ako tomu bolo aj teraz dokopy peniaze a ľudí. Starosta Brunoviec vtedy vybavil v Jablonke lacnejšie dubové drevo na dosky, v Kálnici im narezali fošne a vyhnité drevo vymenili. Starosta Lúky vtedy dokonca pre tento účel kúpil aj elektrický agregát.

Na oprave lávky v roku 2017 sa podieľali tieto obce: Brunovce, Lúka, Horná Streda, Potvorice, Považany, Pobedim, Častkovce, Čachtice, Očkov, Podolie, Banka, Hubina, Ducové, Moravany nad Váhom, Modrovka, Modrová, Hrádok, Hôrka nad Váhom, Nová Ves nad Váhom,  Kočovce a primátorka Starej Turej Anna Halinárová.

Autor: Viera Dusíková, foto autor/Marek Mitošinka/I.M.O

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav