Poďte s nami do kraja burčiaka – k Modre na rozhľadňu Homoľa

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní vás pozývame na výlet na rozhľadňu Homoľa pri mestečku Modra. Keďže ale tento článok vznikol ešte skôr, než vyhlásili na Slovensku lockdown, môžete sa ním zatiaľ iba inšpirovať, realita je totiž už dnes iná.

Pohľad na okolité lesy. (Autor: vd)

Je čas burčiakový, v demižónoch zrejú vína, a tak sme sa vybrali nielen za kvalitným vínnym mokom, ale najmä do prírody – do kraja vín, bližšie k Modre. Zlákala nás pozvánka na vrch Veľká homoľa, kde sa nachádza obľúbená turistická rozhľadňa. Vydajte sa tam spolu s nami. Výlet si môžete predĺžiť či skrátiť, kto má slabšiu výkonnosť – tak ako my – sa vydá čo najkratšou trasou. Výstup do vrchu je riadna fuška, ale výhľady za tú námahu stoja. A navyše – nová rozhľadňa je skonštruovaná elegantne, ergonomické schody sú pohodlné, výborne sa po nich kráča.

Výlet na Veľkú homoľu je jeden z tých „rýchlejších“. Zo Zochovej chaty, čo je najbližší východiskový bod, sa dá zvládnuť zhruba za hodinu. Ďalšie dlhšie varianty sú napríklad z Modry, z Harmónie alebo z Pezinka. Túra je technicky nenáročná, potrápi len strmšie stúpanie v závere. Vedie lesom a cestu si môžete spestriť napríklad návštevou Tisových skál na začiatkoch trasy či areálu hvezdárne zhruba v jej polovici. Obľúbeným miestom výletov neďaleko vrchu Veľká homoľa sú Traja jazdci.

My sme sa autom doviezli čo najbližšie k hvezdárni, ktorá bola pre pandémiu zatvorená, až do miesta, kde je ešte vjazd povolený. Pri chatách sme si nechali nášho štvorkolesového tátoša a vybrali sme sa smerom k rozhľadni. Ak sa k nej ale vyberiete zo Zochovej chaty, čo je jedna z miestnych častí Modry (oficiálne nazývaná Piesok), choďte po červenej značke, je to jednoznačne najkratší variant. Dá sa zvládnuť asi za hodinku. Samozrejme, aj zo Zochovej chaty je viacero možností, ako si výlet naplánovať. Môžete si napríklad spraviť okruh cez zaujímavú Čermákovu lúku s odbočkou na prvotriedny vyhliadkový vrch Skalnatá. Je to len na vašej kondičke a nálade.

Ďalšou z možností, pokiaľ by ste šli pešo, je trasa priamo z centra Modry. Môžete si vybrať viacero značených variantov, najkratší výstup však bude po modrej značke. Môžete ísť aj trasou z Harmónie, čo je jedna z mestských častí Modry. Tu budete mať tiež niekoľko možností výberu trasy. Výstupy z Modry podľa toho, akú trasu si zvolíte, budú trvať dve-tri hodiny. Na Veľkú homoľu vedie trasa aj z Pezinka po červenej turistickej značke. Je to však najdlhší variant, ktorý je časovo najnáročnejší – zaberie tri-štyri hodiny. Možností výstupu je naozaj veľa, aj z tohto pohľadu môžeme vrchol spolu s rozhľadňou považovať za dobre dostupné miesto.

Výstup zo Zochovej chaty na Veľkú homoľu je bežnou malokarpatskou túrou zväčša po lesných cestičkách. Svedčí o tom aj množstvo turistov, ktorých stretnete, a to hlavne počas slnečných voľných dní. Ide o veľmi príjemnú prechádzku, hoci s kratšími stupákmi, ktoré sú najmä v závere výstupu. Celkovo však túra nie je náročná a môžeme ju odporučiť aj menším deťom.

Z hľadiska času by ste mali na Veľkú homoľu zo Zochovej chaty doraziť približne za hodinku. Aj v prípade, že by ste si chceli robiť častejšie zastávky, v priebehu maximálne hodinky a pol by ste mali na kopec vystúpiť. Väčšina trasy vedie lesom s dobre prechodenými turistickými chodníkmi. Ak je však po daždi, viaceré miesta môžu byť rozbahnené, čo trochu znepríjemňuje chodenie.

Vrchol Veľkej homole

Veľká homoľa je jeden z vyšších vrcholov v rámci Malých Karpát s nadmorskou výškou viac ako 700 metrov. Je jedným z jedenástich malokarpatských kopcov, ktorý presahuje túto hranicu. Vrchol samotný nie je výhľadový, keďže je obklopený lesom. Dominuje mu drevená rozhľadňa, okolo nej sú vybudované menšie „turistické zariadenia“, napríklad prístrešok, kde sa môžete schovať v prípade núdze. Je však z jednej strany otvorený, takže ak fúka vietor nesprávnym smerom, až tak sa pred ním neschováte. Postavených je tu tiež zopár lavičiek a stolík.

Rozhľadňa bola sprístupnená 3. novembra 2018. Vzhľadovo je veľmi podobná predošlej rozhľadni, stojí na rovnakom mieste. Rozdielom je, že už nie je kotvená charakteristickými oceľovými lanami. Výškovo je na tom taktiež veľmi podobne ako jej predchodkyňa. Má 20,4 metra a pôdorys 4,5×4,5 m. Z rozhľadne si v prípade ideálneho počasia môžete dopriať výhľady na ďaleký horizont – na Malé Karpaty, Podunajskú nížinu, východnú časť Álp, Moravu, dolnú časť Považia ba až Strážov.

Kúsok za Veľkou homoľou, po červenej turistickej značke, narazíte na lokalitu Traja jazdci – zaujímavé zoskupenie skál, vyčnievajúce ponad vrcholky stromov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava