Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 18. októbra 2020, 14:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, spáchali sme hriech. V rôznych súvislostiach je takýto počin považovaný za skutok, po ktorom nasleduje trest. Hriech, na ktorý nás naviedla zlá ľudská vlastnosť. Prepadla nás pýcha či uspokojenie – možno aj falošné presvedčenie o tom, že vlastne o nič nejde a obavy z dôsledkov pandémie sú prehnané.


Jano Babič (Autor: red)

Svoj názor považujeme za nedotknuteľný, sme náchylní veriť tomu, čo je pre nás výhodné, čo napĺňa naše predstavy, čo nenarúša naše pohodlie. Hovoríme dokonca o slobode a základných ľudských právach, o ktoré nás niekto ukracuje, keď vyhlasuje opatrenia na ochranu zdravia a záchranu ľudských životov. Na druhej strane je prirodzený pocit spolupatričnosti a solidarity. Prirodzený pocit zomknúť sa, brániť slabších.

Spoločnosť sa dostáva do nebezpečného antagonizmu, niektoré vyjadrenia sú na pokraji nenávisti a ponižovania svojich názorových protivníkov. Odporúčania zasahujú značne aj do ekonomickej sféry. Myslím si však, že stále máme priestor na uskromnenie svojich požiadaviek, hlavne, ak nám ide – a v to pevne dúfam – o ochranu zdravia a záchranu životov.

Pritom nejde o nič prevratné, čo by zmenilo naše zvyky. Situáciu môžeme dostať opäť pod kontrolu. Október je mesiac úcty k starším. Tí sú v súboji s vírusom najohrozenejšou skupinou. Ochota nosiť rúško, používať dezinfekciu a dodržať odstup neprinesie žiadny prelom v pohodlí nášho každodenného života. Prinesie však obrovský prelom v ochrane základných hodnôt a možnosť napraviť naše hriechy, ktorými sme prispeli k nárastu ohrozenia.

Osobnosťou zastupujúcou Európu na svetovej džezovej scéne je Duško Gojkovič. Prierez hudobným odkazom svetoznámeho trubkára sme predstavili v minulej relácii. Pôvodne ohlásené obhliadnutie za tohtoročnou anketou Esprit uvedieme v budúcej relácii.

Na programe bude tiež debutový album gitaristu Petra Zajačka – Nemám sa s kým hrať. Trio Livingroom z Brezovej pod Bradlom poslalo vzorky svojej práce v štúdiu, klaviristka a skladateľka Nikol Bórová nahrala svoj ďalší album Unrave. Aj Andrej Šeban prerušil mlčanie a máme tu jeho najnovšie nahrávky. V Lučenci uvedú v dňoch 23.-24. októbra siedmy ročník festivalu Jazzové lístie.

To je v skratke program budúcej relácie Podoby džezu na Rádiu Piešťany, na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín