Pohreby len s obmedzeným počtom ľudí a Dušičky priebežne – lepšie skôr ako všetci naraz

Skôr než si začiatkom novembra uctíme svojich vzácnych zosnulých, je potrebné zoznámiť sa s opatreniami, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v súvislosti s pandémiou spojenou s koronavírusom. Od štvrtka 15. októbra sa v Piešťanoch konajú pohrebné obrady len s obmedzeným počtom účastníkov v interiéroch domov smútku.


Kvetinová predajňa bude otvorená a floristky vám ponúknu smútočné väzby či kahance aj počas dušičkových sviatkov (Autor: vd)

Na cintoríne na Žilinskej ceste nesmie v obradnej sieni počet účastníkov prekročiť v jednom okamihu desať osôb, v pietnej miestnosti na cintoríne na Bratislavskej ceste je počet ohraničený číslicou sedem a v Kocuriciach smú byť na pohrebe iba dve osoby vo vnútri domu smútku. So zosnulým sa môžu rodinní príslušníci, známi, kolegovia či susedia rozlúčiť pietne aj v exteriéri. Platí pravidlo, že účastníci pohrebného obradu musia mať rúška a dodržiavať dvojmetrové vzdialenosti. Vo vnútri treba použiť dezinfekciu, dýchacie cesty prekryjú rúška.

Ako uviedla vedúca Strediska pietnych služieb Jana Zvonárová, počas dušičkového víkendu, ale aj v predchádzajúcich dňoch bude otvorená kancelária na cintoríne na Bratislavskej, kde bude možné jednak zaplatiť poplatok za hrobové miesta a tieto aj vyhľadať. Vstup do kancelárie je od cintorína v zadnej časti budovy, dvere vám otvoria na zazvonenie. Všade treba dodržiavať základné hygienické predpisy – použiť dezinfekciu a na tvári mať rúško, ktoré prekrýva všetky dýchacie otvory.

Počas sviatočných dní bude pri priaznivých poveternostných podmienkach plápolať na cintoríne večný oheň, pietnu atmosféru umocní jemná hudba. „Sme radi, že návštevníci cintorínov už teraz začali upravovať hroby, odporúčame im, aby si v predstihu uctili pamiatku svojho blízkeho a predišlo sa tak každoročnému javu – masovej návštevnosti cintorínov počas sviatkov. Predídu tým ohrozeniu zdravia a tiež získajú možnosť ľahšie zaparkovať svoje vozidlo,“ argumentovala Zvonárová.

Parkoviská sú k dispozícii pred každým cintorínom, v prípade „bratislavského“ aj za cintorínom, a keďže obchodný reťazec Lidl má 1. novembra prevádzku zatvorenú, ľudia môžu zaparkovať aj pred Lidlom.

Kto nemá vo zvyku nosiť smútočné kytice z veľkej diaľky a zháňať kahančeky či náplne, môže sa absolútne spoľahnúť na kvetinovú predajňu na Bratislavskej ceste. „Tá bude otvorená aj počas dušičkového víkendu – v sobotu i v nedeľu – do šiestej večer,“ upresnila Zvonárová. Kvetinárky pripravili pre verejnosť množstvo atraktívnych aj klasických smútočných vencov, kytíc, rôznych floristických diel – z prírodných materiálov i umelých kvetov. Majú tu tiež šiškové zaťažené ozdobené misky, rôznofarebné chryzantémy viacerých druhov a veľkostí, rezané kvety, štýlové pietne predmety, kahance, spomienkové aranžmány, módne dekoračné predmety na hrobové miesta.

Cintoríny budú počas sviatkov otvorené od rána až do deviatej hodiny večernej. K dispozícii je zvýšený počet kontajnerov. Keď sa ich obsah naplní, majú Služby mesta Piešťany zazmluvnený odvoz i počas víkendu. Na bezpečnosť a pokojný, plynulý priebeh sviatkov budú okrem pracovníkov Strediska pietnych služieb dohliadať aj mestskí policajti.

Pracovníci cintorínov vyzývajú návštevníkov k disciplíne, dodržiavaniu protiepidemických opatrení a prosia ľudí, aby cintorín zanechali čistý, pri úprave hrobov nerobili čierne skládky, neodhadzovali vypálené kahance a iné predmety pod kríky či k plotu alebo na miesta, kam nepatria. Nato slúžia veľkokapacitné kontajnery. „Robíme všetko, aby ste spolu s nami nadchádzajúce sviatky prežili v pokoji a v zdraví, v súdržnosti rodiny a v spomienkach, ktoré vás všetkých spájajú s tými, ktorých nosíte v srdci,“ dodala Zvonárová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav