Minister obrany navštívil piešťanské vojenské kúpele aj archív v Trnave

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. októbra 2020, 00:02

Minister obrany SR Jaroslav Naď vo štvrtok 15. októbra v rámci pracovného programu navštívil Vojenský archív – centrálnu registratúru v Trnave. Ako už pri mnohých útvaroch a súčastiach rezortu obrany, aj tu spolu so štátnym tajomníkom rezortu Marianom Majerom skonštatovali, že infraštruktúra si bude vyžadovať investície do rekonštrukcie. Neskôr zavítal aj do vojenských kúpeľov v Piešťanoch.

Archív sa nachádza v priestoroch bývalej trnavskej univerzity z roku 1615. (Autor: FB - Jaroslav Naď)

Archív spravuje historické spisy, ktorých rad by mal celkovú dĺžku viac ako 33,29 km. „Vojenský archív v Trnave sídli v historickom komplexe bývalej trnavskej univerzity z roku 1615. Tento objekt má bohatú históriu – napríklad v roku 1944, keď tu sídlila Trnavská posádka odtiaľto odišlo do Slovenského národného povstania 3500 bojovníkov. Ide o národnú kultúrnu pamiatku s veľmi cenným obsahom, preto budeme hľadať všetky dostupné spôsoby, ako pomôcť jej súčasnému stavu,“ prisľúbil minister obrany SR Jaroslav Naď.

V priestoroch trnavského vojenského archívu sú napríklad uložené osobné spisy obyvateľov Československa do rozdelenia spoločného štátu. Konkrétne ide o generálov, dôstojníkov a práporčíkov od roku narodenia 1906 a mužstva a poddôstojníkov od roku narodenia 1921. Okrem toho sú súčasťou archívu aj spisy osobností protifašistického odboja a tiež vzácna kópia osobného spisu gen. Milana Rastislava Štefánika.

Minister obrany SR Jaroslav Naď navštívil aj hotel Granit Piešťany, kde sa stretol s manažmentom hotela. Hovorili spolu o možnostiach podpory rezortného zariadenia s cieľom zlepšiť služby pre zákazníkov – tak profesionálnych vojakov, ako aj verejnosti.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav