Otec pri pôrode byť môže, COVID-oddelenie zatiaľ v Piešťanoch nie je

Počet pozitívne testovaných na prítomnosť nového koronavírusu rýchlo stúpa a v krajine platí núdzový stav. Zaujímalo nás preto, aká je situácia v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch a ako COVID-19 ovplyvňuje ľudí, ktorí neprichádzajú priamo s akýmsi ochorením.

Nemocnica je pripravená v prípade potreby reprofilizovať oddelenia. (Autor: am)

V piešťanskej nemocnici stále platí zákaz návštev. To je aktuálne pravdepodobne najvýraznejšie obmedzenie, aké pacienti, respektíve ich rodinní príslušníci pociťujú. Koronavírus zatiaľ neobmedzuje spôsob príchodu detí na svet, keďže sprievodná osoba pri pôrode môže byť prítomná. Oteckovia či iní rodičkini blízki jej môžu byť psychickou oporou a zdieľať s ňou tieto nezabudnuteľné chvíle aj v súčasnej neštandardnej dobe.

Obmedzený nie je ani proces darovania krvi, čiže sa pokračuje v režime ako počas letných mesiacov. Znamená to, že na odber krvi sa netreba vopred objednať, treba však počítať napríklad s meraním teploty. Už v čakárni hematologickej ambulancie si vydezinfikovaným perom, ktoré darca po použití vhodí do separátnej škatule, okrem štandardného dotazníka darcu krvi vyplní aj „koronadotazník“, teda čestné vyhlásenie. Darcovia môžu odovzdať svoju krv 14 dní po pobyte v zahraničí, no i táto odobratá krv musí byť ešte dva týždne v karanténe. Aj toto je vraj dôvod, prečo je v súčasnej dobe v nemocniciach nedostatok krvi. „Vítaný je každý darca, pretože je nedostatok všetkých krvných skupín,“ doplnila Mária Baďurová z Nemocnice A. Wintera.

Napriek tomu, že je vyhlásený núdzový stav, v nemocnici zatiaľ lôžka pre pacientov pozitívnych na COVID-19 vyčlenené nemajú a môžu ich reprofilizovať až na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva.

V Piešťanoch tak na lôžka zatiaľ žiadnych pozitívnych na koronavírus neumiestňujú. „Pozitívne testovaných pacientov sme už mali, títo však neboli hospitalizovaní v našej nemocnici, ale boli prevezení na infekčnú kliniku do Fakultnej nemocnice Trnava,“ dodala Baďurová.

Snažme sa teda správať zodpovedne, aby nemocničné lôžka mohli naďalej slúžiť tým, ktorí ich potrebujú aj v súčasnosti. Aby ich odtiaľ nevytlačili tí, ktorí budú hospitalizáciu vyžadovať pre ťažké príznaky COVID-19. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav