Slovensko sa má podpísať pod spoločné vyhlásenie s USA k bezpečnosti 5G sietí

  • Piešťanský týždeň / Kraj / Spravodajstvo
  • 14. októbra 2020, 08:18

Spoločné vyhlásenia k bezpečnosti 5G sietí podpísali aj Česko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko.


5 G - ilustračné foto (Autor: pixabay)

Vládny kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) odsúhlasil, aby sa Slovensko podpísalo pod Spoločné vyhlásenie SR a Spojených štátov amerických k bezpečnosti 5G sietí. Vyplýva to z materiálov, ktoré na vládu predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Rezort diplomacie vysvetlil, že týmto rozhodnutím sa Slovensko pripojí k iniciatíve Spojených štátov amerických ako svojho strategického partnera v širokom spektre otázok, vrátane bezpečnosti informačných a komunikačných systémov. Ministerstvo taktiež poukázalo na to, že obdobné spoločné vyhlásenia k bezpečnosti 5G sietí podpísali aj Česko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko.

Ministerstvo priblížilo, že spoločným vyhlásením obe strany deklarujú odhodlanie posilniť vzájomnú spoluprácu v oblasti 5G sietí s cieľom zvýšiť ich bezpečnosť. Toto vyhlásenie vychádza aj z dokumentov Európskej únie v oblasti podpory spoločného prístupu k bezpečnosti 5G sietí, vrátane Oznámenia Európskej komisie o „Bezpečnom zavádzaní 5G v EÚ – vykonávanie súboru nástrojov“ a takzvaných. „Pražských návrhov“. Tie identifikujú pravidlá a požiadavky na vybudovanie a spustenie bezpečných 5G sietí.

Podpis spoločného vyhlásenia je podľa rezortu diplomacie v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR a má aj súhlas členov Bezpečnostnej rady SR zo 7. septembra 2020.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela