Primátor P. Jančovič: Podnikatelia z Ratnovskej zátoky chcú na zaplatenie pokuty splátkový kalendár

Na otázky o opatreniach mesta v súvislosti s pandémiou, čiernymi stavbami v Ratnovskej zátoke, ale aj o zrealizovaných či plánovaných investičných akciách v Piešťanoch nám odpovedal primátor mesta Peter Jančovič.

Peter Jančovič je piešťanským primátorom od roku 2018. (Autor: pror)

Okresný úrad v Trnave zamietol odvolanie firmy Labonte, ktorá v roku 2019 rozšírila svoje podnikateľské objekty v Ratnovskej zátoke o nepovolené stavby. Stavebný úrad v Piešťanoch im za to udelil pokutu 145-tisíc eur a nariadil odstrániť čierne stavby. Aká je vymožiteľnosť piešťanského stavebného úradu voči firme Labonte?

V súvislosti s pokutou s nami komunikujú o splátkovom kalendári. Z toho vyplýva, že ju zrejme chcú zaplatiť. Čo sa týka odstránenia nepovolených stavieb, zatiaľ sme ešte oficiálne neobdŕžali rozhodnutie Okresného úradu v Trnave a vieme o ňom len z médií. Keď nám bude doručené, potom budeme postupovať v zmysle zákona.

Aké opatrenia mesto prijalo pri ochrane obyvateľov pred druhou vlnou pandémie?

Situácia je v Piešťanoch zatiaľ pomerne ustálená. Chýba nám však komunikácia s orgánmi štátnej správy. Odkedy sa rozbehla druhá vlna, krízový štáb na úrovni okresného úradu nebol. O počtoch nakazených sa dozvedáme len z internetu, rovnako tak aj informácie o prijímaných opatreniach na celoštátnej úrovni.

Napriek tomu konáme. Máme vypracované krízové scenáre. Zakázali sme návštevy v domovoch sociálnych služieb, v ktorých sme zriaďovateľ. Platí aj zákaz čokoľvek klientom zariadení donášať. Mestská polícia v súčasnosti monitoruje bezdomovcov. Pravidelne zasadá náš krízový štáb, na ktorom prijímame rozhodnutia v zmysle aktuálnej situácie. Krízový štáb mesta naposledy zasadal aj v sobotu 10. októbra.

Aké investičné akcie sa podarilo mestu zrealizovať a koľko to stálo?

Budem len heslovitý. Budovanie cyklotrás v meste v objeme investície 530 097,15 eur. Realizácia osvetlenia cyklistického chodníka na Krajinskej ceste za 23 116,17 eur. Kompostáreň 968 569,37 eur. Prírodné kino 36 013,83 eur. Stará tenisová hala rekonštrukcia strechy 26 997,10 eur. Rekonštrukcia školskej jedálne ZŠ F. E. Scherera stavebná časť 280 246,99 eur, technológie 119 00,0 eur. MŠ Valová rekonštrukcia sociálnych zariadení 12 608,4 eur. MŠ F. E. Scherera rekonštrukcia protipožiarnej steny a dvere 9 860,06 eur. Rekonštrukcia sociálnych zariadení futbalový štadión 9 697 eur. Parkovisko Nálepkova 85 821 eur.

Prebiehajúce investičné akcie v roku 2020 sú rekonštrukcia Kolonádový most v hodnote z 1 762 328,47 eur. Rekonštrukcia  Oceľová lávka na Krajinskom moste v Piešťanoch v hodnote 608 000 eur. Výmena zdroja chladu na zimnom štadióne v hodnote 90 640 eur.

V procese obstarávania dodávateľa sú Rekonštrukcia okien ZŠ F. E. Scherera pavilón F. MC Úsmev kanalizačná prípojka. Rekonštrukcia Mojmírova, slepá ulička. Vjazd na zberný dvor.

Aký je zámer mesta a čo by sa malo postaviť či zrekonštruovať v budúcom roku?

V prvom rade by sme už mali konečne zbúrať schátraný objekt niekdajšej 8. základnej školy na sídlisku A. Trajana. Nevylučujem, že na tom mieste v budúcnosti niečo postavíme. Nateraz je však podstatný jeden fakt – opraviť tú budovu by bolo drahšie ako postaviť novú.

Radi by sme sa pustili aj do rekonštrukcie Dopravnej ulice. Tu nás však brzdí skutočnosť, že pozemky pod ňou patria železničiarom. A tak musíme najprv vyrovnať túto záležitosť, či už prevodom na mesto, alebo dlhodobým prenájmom a až potom sa môžeme pustiť do jej opravy.

Ako to bude s mestskými dotáciami do športu, kultúry, či sociálnej oblasti?

Pôvodný objem financií schválený poslancami mestského zastupiteľstva v rámci rozpočtu mesta na rok 2020, znižujeme o 50 percent. O tom, komu a koľko financií bude pridelených, rozhodnú svojim hlasovaním už na najbližšom zastupiteľstve mestskí poslanci.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland