Bradatí bratia čelia trestnému stíhaniu za poškodzovanie prírody

Bradatí bratia z Ratnovskej zátoky nemusia len zaplatiť 145-tisícovú pokutu a odstrániť čierne stavby, čo im nariadil piešťanský stavebný úrad. Podľa toho, ako nás informovalo ministerstvo životného prostredia, čelia aj vyšetrovaniu v trestnej veci v súvislosti s poškodzovaním prírody v štvrtom pásme ochrany.

Množstvo ľudí, hlasná hudba, svetelné a zvukové efekty. Realita minulého leta v Ratnovskej zátoke. (Autor: FB Bearded Brothers WakeSoul Brothers WakeSoul)

Ako nás ešte v roku 2019 informoval ochranár prírody Erich Kubica, prokurátor si vyžiadal od neho podklady v súvislosti s vyčíslením škôd na úbytku hniezdiacich operencov na Vtáčom ostrove. V lokalite chránenej Sĺňavy u najvzácnejších druhov išlo o 40-percentný pokles hniezdenia chavkoša nočného, rybára riečneho, čajky čiernohlavej a čajky bielohlavej. Škodu na týchto druhoch ohodnotili ochranári pre vyšetrovateľov na sumu 80-tisíc eur.

Ešte dramatickejší pokles hniezdenia nastal u čajky smejivej, u ktorej odhadli úbytok hniezd až o 70-tisíc párov. Predstavuje to škody v celkovej spoločenskej hodnote 1,5 milióna eur. To je bola podľa slov Kubicu vizitka jednej diskotékovej sezóny v Ratnovskej zátoke.

Podľa ochranára sa na Vtáčom ostrove objavil aj nový úkaz, ktorý tam pred spustením bujarých diskoték nikdy nebol. Čajky totiž podobne ako straky milujú pestrofarebné trblietavé predmety, a tak sa v ich hniezdach začali minulý rok zjavovať injekčné striekačky.

Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny na území, na ktorom platí štvrtý stupeň ochrany, sa vyžaduje na umiestnenie stavby súhlas orgánu ochrany prírody a krajiny. Takýto súhlas firma Labonte nikdy nezískala.

Spoločnosť na svojich stránkach na internete ešte pred začatím letnej sezóny v roku 2019 propagovala pripravované bombastické hudobné podujatia, ktoré následne aj zrealizovala. A to i napriek tomu, že ich žiadosti o povolenie zorganizovať ochranári zamietli. „Slovenská inšpekcia životného prostredia a Štátna ochrana prírody zamietla výnimku usporiadať spoločenské podujatia v termínoch 1. a 15. júna 2019, 20. a 26. júla 2019, pretože uvedené termíny spadajú do obdobia hniezdenia a výchovy mláďat,“ informovala nás Monika Szabó z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia.

Štátna ochrana prírody SR, Správa Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a jej inšpektori uložili spoločnosti pokutu.

Štátni ochranári však ešte v máji 2019 podali trestné oznámenie na firmu Labonte, s. r. o., v súvislosti so začatými stavebnými prácami bez vydaných povolení a vo veci konajú orgány činné v trestnom konaní. „Ministerstvo si uvedomuje závažnosť situácie a je dôležité, aby všetky porušenia legislatívy boli riadne prešetrené a vinníci v prípade dokázania viny potrestaní,“ doplnila svoje stanovisko Monika Szabó.

Po viac ako roku úradných ťahaníc zákon nad podnikateľskou aroganciou nakoniec zvíťazil a nitrianska firma Labonte musí odstrániť čierne stavby z Ratnovskej zátoky a zaplatiť takmer 150-tisícovú pokutu. Konateľom spoločnosti Patrikovi Masárovi a Džemilovi Šefkiimu nepomohlo ani odvolanie sa voči rozhodnutiu piešťanského stavebného úradu o udelení viac ako stotisícovej pokuty a odstránení čiernych stavieb. Okresný úrad v Trnave totiž ich odvolanie zamietol.

Čaká ich však ešte trestnoprávne doriešenie poškodzovania prírody v okolí Ratnovskej zátoky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava