Bylinkárka radí: Bergénia pomáha pri dýchaní aj trávení

  • Recepty / Príroda
  • 12. októbra 2020, 10:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liečivku bergéniu tučnolistú.

Anna Kopáčová túto rastlinu používa pri liečení angíny, pľúc, astmy, infekcií dýchacieho systému, tráviaceho traktu, pri úprave zažívania a menštruácie. (Autor: cs.wikipedia.org)

Bergénií je viacero druhov, no bežnému človeku sa na pohľad zdajú všetky rovnaké. U nás sa skôr pestuje ako okrasná rastlina, ktorá sa v minulosti vysádzala v záhradách, ale hlavne na hroboch. Aj po odkvitnutí má totiž zelené listy. Pochádza z východnej Ázie, dorastá do výšky 30 až 50 centimetrov. Kvitne v marci až v júli. Je to trvalka, ktorá tvorí trs. List má kožovitý, lesklý, a aj v zimnom období je stále zelený. Na byli vyrastá strapcovitý kvet, je päťčlenný, farbu má od purpurovej, červenej, ružovej, vzácne bielej farby. Je veľká škoda, že táto vysoko liečivá bylinka sa už dnes pestuje len ako okrasná rastlina.

Bergénia tučnolistá (Bergenia crassifolia) obsahuje veľmi cenné liečivé látky – arbutíny, flavonoidy, kumaríny, triesloviny, minerálne látky, chlorofyl, vosky. V minulosti ju často naši predkovia používali v ľudovom liečiteľstve. Aj ja mám s ňou veľmi dobré skúsenosti pri liečení angíny, pľúc, astmy, infekcií dýchacieho systému, tráviaceho traktu, upravuje zažívanie a menštruáciu. Vhodná je pri liečení kĺbov, ciev a pri liečení močového systému, rozpúšťa kamienky v obličkách a v močovom systéme a pri problémoch s kožou, na ťažko sa hojace rany. Má silné antioxidačné, antivírusové, protirakovinové, antidiabetické, imunostimulačné, diuretické, protizápalové a antibakteriálne účinky.

Na liečenie používam list priamo z trsu, ktorý je už starý, suchý a hnedý, zbieram aj zelený list, ktorý suším v sušičke, ten používam na podporu imunity. Listy zberám po celý rok. Koreň, ktorý usušíme, môžeme potom zomlieť na prášok, užívame ho vo forme čaju alebo prášku.

Čaj zo suchého listu priamo z trsu

Potrebujeme: suchý hnedý list bergénie tučnolistej, 1/4 l vody

Postup: Jeden suchý hnedý list zalejeme 1/4 l vriacej vody. Desať minút lúhujeme, precedíme a raz denne užijeme po dobu 14 dní. Čaj je vhodný pri angíne a pri liečení močového systému.

Čaj zo zeleného listu

Potrebujeme: 1 ČL čerstvého alebo sušeného zeleného listu bergénie tučnolistej, 2,5 dl vody

Postup: 1 ČL sušeného zeleného listu zalejeme 2,5 dl vriacej vody. Desať minút lúhujeme, precedíme a raz denne užijeme po dobu 14 dní. Čaj je vhodný pri angíne, liečení močového systému a na zlepšenie imunity.

Odvar zo sušeného koreňa

Potrebujeme: 1 ČL sušeného pokrájaného koreňa bergénie tučnolistej, 3 dl vody

Postup: 1 ČL pokrájaného koreňa asi päť minút necháme prejsť varom v 3 dl vody. Lúhujeme 10 minút, precedíme a dvakrát denne užijeme vždy čerstvo urobené, po dobu 14 dní. Odvar je vhodný pri liečení astmy, pľúc.

Prášok z koreňa

Potrebujeme: 150 g sušeného koreňa bergénie tučnolistej, mlynček

Postup: 150 g sušeného koreňa pomelieme na kávovom mlynčeku a užijeme dvakrát denne za špic noža, po dobu 14 dní. Čaj, odvar alebo prášok nám prospieva pri urologických a nefrologických ochoreniach. Prášok môžeme použiť priamo na ťažko sa hojace rany tak, že ranu ním posypeme. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel