Vyhlásili zbierku na synagógu

Vrbovská synagóga potrebuje obnovu, radnica sa preto s jednohlasnou podporou poslancov rozhodla vyhlásiť na obnovu jednej z dominánt mesta verejnú zbierku. Časom má synagóga slúžiť verejnosti.

Historická budova vo Vrbovom si vyžaduje rekonštrukciu. (Autor: vd)

Synagóga je po rokoch nevyužívania v havarijnom stave. Nedávno sa mestu podarilo získať 40-tisíc eur na obnovu strešnej krytiny, avšak žiadalo viac ako 150-tisíc. Na komplexnú obnovu bude potrebných mnohonásobne viac financií, čo mesto s celkovým ročným rozpočtom päť-šesť miliónov eur nemôže pokryť. I z toho dôvodu sa rozhodlo využiť ďalšiu možnosť, ktorú zákon povoľuje – vyhlásiť na rekonštrukciu verejnú zbierku.

Peniaze sa od 1. októbra dajú posielať buď na zriadený účet, alebo ich budú zbierať vložením hotovosti do prenosnej pokladničky označenej „Dobrovoľná zbierka na rekonštrukciu synagógy“ a umiestnenej v budove synagógy.

Čo presne na objekte za vyzbierané peniaze obnovia, ešte nie je známe. „Je predčasné na to odpovedať, pretože nevieme, aká čiastka sa zhromaždí. Keď budeme poznať sumu, rozhodneme, čo konkrétne sa za ňu zrealizuje. Ale, samozrejme, hľadáme aj iné spôsoby financovania našich zámerov. Počítame pritom i s eurofondmi,“ povedala nám primátorka Ema Maggiová.

Mesto Vrbové pred štyrmi rokmi odkúpením polovice synagógy od štyroch ďalších spoluvlastníkov urobilo prvý krok k záchrane a obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky. Na historickom objekte však zatiaľ vykonávajú len menšie práce s cieľom zabrániť ďalšej devastácii stavby. Po obnove by mal objekt slúžiť na kultúrne a spoločenské podujatia.

Synagóga postavená v maurskom štýle patrí medzi najkrajšie stavby tohto druhu na Slovensku. Aj keď nie je v najlepšom stave, krásne fresky v interiéri sú ešte stále dobre zachované. Stavba pochádza z roku 1883, vtedy sa v mestečku hlásilo k židovskej komunite 30 percent obyvateľov. Pôvodný náboženský účel plnila až do roku 1942, no potom sa z nej stal sklad obilia či textilných výrobkov podniku Trikota. Koncom 80. rokov minulého storočia úsilie zrekonštruovať ju na kultúrne účely zmarila zmena režimu a reštitúcie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava