Posvätili kríž na Teplom vrchu

  • Reportáž / Región
  • 11. októbra 2020, 09:00

Nad Starou Lehotou sa od septembra vypína nový kríž. Posvätil ho kňaz Jozef Drobný za účasti asi 35 farníkov. Nová dominanta sa týči na kopci s názvom Teplý vrch. Dedinka, ktorá má už len 150 obyvateľov, dokazuje, že stačí aj pár zanietených nadšencov, aby sa dalo v obci urobiť niečo, čo sa zdalo byť dovtedy nerealizovateľné.

Vyniesť a postaviť kríž v náročnom teréne bola riadna fuška. (Autor: Filip Petruš)

Po komunálnych voľbách v novembri 2019 sa novým starostom stal Peter Michalka. Pustil sa do rekonštrukcie miestneho cintorína, kde pribudlo osvetlenie, nové oplotenie, chodníky a tiež takmer štvormetrový drevený kríž. Pri ňom sa veriaci a návštevníci cintorína stretávajú raz ročne počas pobožnosti pri príležitosti Sviatku všetkých svätých.

Druhý kríž si našiel miesto na kopci Teplý vrch. Išlo bezpochyby o odvážny a ambiciózny plán nielen pre zložitosť umiestnenia, transport v neprístupnom teréne a montáž kríža na skale. Napriek tomu sa starostovi a dobrovoľníkom podarilo kríž už na Veľký piatok namontovať a zabezpečiť tiež lanové oplotenie, keďže sa návšteva kríža stala obľúbeným miestom turistických výletov. Mnohých okoloidúcich, ktorých uchváti krásna panoráma s dvomi kopcami (Teplý a Hrabutný vrch) vypínajúcimi sa nad dedinou, bezpochyby upútal aj nový kríž, ktorý je viditeľný už z väčšej diaľky. Estetický výraz sa vylepšil nainštalovaním osvetlenia, ktoré ho robí v nočných hodinách neprehliadnuteľným.

Na kríži je umiestnená tabuľka, ktorá informuje nielen o názve obce a nadmorskej výške (453 m n. m.), ale aj o tom, že kríž osadili obyvatelia Starej Lehoty v apríli 2020 v čase celosvetovej pandémie COVID-19. Spodnú časť tabuľky tvorí formulka: „Bože, ochraňuj Starú Lehotu aj nás všetkých…“ Tabuľa ešte obsahuje vyobrazenie Kostola sv. Mikuláša a erb obce Stará Lehota. Najviac však upúta báseň od tunajšieho obyvateľa Milana Nemeša s názvom Kríž na Teplej skale. Píše sa v nej: „Domov náš, zem planá pod Teplou skalou, radi tu žijeme s rodinou drahou. Uprostred dediny kostolík starý, svätý v ňom Mikuláš prebýva s nami…“

Poslednou úlohou zostalo kríž posvätiť. V nedeľu 13. septembra, dva dni pred sviatkom patrónky Slovenska Sedembolestnej Panny Márie, sa asi 15-členná skupina tvorená miestnymi obyvateľmi i chatármi – farníkmi vydala vedená kňazom na približne polhodinovú túru na „starolehotskú Golgotu“. Postupne sa pridávali ďalší alebo sa vydali inou cestou. Nakoniec sa na prekvapenie mnohých na skale tislo 35 účastníkov doslova všetkých generácií.

Veľkým prekvapením bolo, že ku krížu dorazila s minimálnym oneskorením aj najstaršia obyvateľka obce, takmer 90-ročná Albína Buzašiová. Aj vďaka svojim pravnučkám zvládla najťažšie posledné metre, kde starosta zabezpečil provizórne schody. V budúcnosti, ak pribudne popri lesnom chodníku aj lanové zábradlie, bude cesta dostupná pre každého. Nasledoval slávnostný obrad, pri ktorom posvätil kňaz okrem kríža účastníkov stretnutia, Starú i Novú Lehotu aj obecný vodovod, ktorý sa nachádza na úpätí Teplého vrchu. Po spoločnom fotografovaní odzneli slová, že takéto stretnutie by sa mohlo stať každoročnou tradíciou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav