Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 11. októbra 2020, 11:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, akí sme my ľudia? Vždy, keď prišlo ohrozenie, ľudia hľadali záchranu a spájali sa v snahe odvrátiť ho. Horí dom, hasia všetci, topí sa loď, pomáhajú všetci – zachrániť aj vraha, aby ho mohli odovzdať spravodlivosti. Ale niektorí ľudia využívajú ohrozenie na riešenie sporov a obviňovanie svojich politických, ekonomických, ideologických protivníkov… To je zarážajúce.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Bežnými sa stávajú populistické vyhlásenia a mnohí im naletia. Ku kultúrnej úrovni umelca nepatrí len jeho kumšt, ale aj vychovanosť a rešpekt k hodnotám a solidárnosť s okolím, v ktorom žijeme. Preto priatelia, prosím vás, viac ako na vlastné pohodlie pozerajme na záchranu zdravia a životov. To sú hodnoty, o ktoré teraz ide. Pretože situácia je vážna.

Jeseň je džezový čas. Rozlúčka s letom, farbistá príroda, melanchólia, ľudská blízkosť. Inšpiruje skladateľov, vyzýva interpretov, povzbudzuje poslucháčov. V kalendári džezových udalostí je veľa významných festivalov a koncertov. Nie všetky sa počas tejto jesene udejú. Máme však stále dosť zdrojov kvalitného džezu, pochádzajúceho zo štúdií a prenesených na rôznych nosičoch do prostredia útulných domovov.

Aj budúcu nedeľu predstavíme nové albumy. Mladý hudobník, gitarista a skladateľ Peter Zajaček vydáva svoj debutový sólo album Nemám sa s kým hrať. V štúdiu sa pohybuje aj Livingroom Trio z Brezovej pod Bradlom a poslali vzorky ich umenia. Klaviristka a skladateľka Nikol Bóková nahrala ďalší album Unravel, Andrej Šeban sa ozval s albumom Triplet. Na svetovej scéne zaujal album z vydavateľstva Blue Note s príťažlivým názvom Artemis a ešte príťažlivejším obsadením.

Sedem dám a vynikajúcich osobností Renee Rosnes, Melissa Aldana, Anat Cohen, Ingrid Jensen, Allison Miller, Noriko Ueda a Cécile McLorin Salvant nahrali deväť ojedinelých skladieb. V Lučenci verní tradícii uvedú 23.-24. októbra siedmy ročník festivalu Jazzové lístie.

O tom budú Podoby džezu na Rádiu Piešťany v nedeľu 11. októbra. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín