Zázračný oriešok pre pandémiu ukončili skôr

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 9. októbra 2020, 00:02

Festival rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok, ktorý sa každoročne koná v Mestskej knižnici v Piešťanoch, má za sebou 11. ročník. V stredu 30. septembra – teda o deň skôr – z dôvodu núdzového stavu na Slovensku, vyhláseného pre druhú vlnu pandémie koronavírusu, sa konalo slávnostné vyhlásenie víťazov tohto ročníka.

Festival rozhlasových rozprávok sprevádzalo množstvo podujatí.

V kategórii monologických rozprávok vybrala detská porota víťazný titul Líza, mačka z Trojice podľa knižnej predlohy slovenského spisovateľa Jána Uličianskeho. V hodnotení odbornej poroty zvíťazila rozhlasová rozprávka Pán Sova na motívy knihy amerického spisovateľa Arnolda Lobela. Najlepšou rozprávkovou hrou v druhej kategórii sa podľa detskej aj odbornej poroty stala rozhlasová adaptácia knihy Hlavička slovenského spisovateľa Juraja Raýmana.

Víťazom detskej poroty v kategórii rozhlasových hier pre rodinu sa stal titul Tajomstvo príborníka o histórii holokaustu podľa knihy kanadskej autorky Kathy Kacer. Odbornú porotu najviac oslovila hra Argonauti o mýtickom príbehu z knihy Iason a Medeia.

Na tohtoročnom Zázračnom oriešku získala Zvláštnu cenu RTVS významná slovenská herečka Božidara Turzonovová, ktorá svojím celoživotným dielom výrazne ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti. Turzonovová už v detstve navštevovala dramatický krúžok a venovala sa účinkovaniu v Detskej rozhlasovej dramatickej družine a hre na klavíri. Celý život prežila v divadle a s divadlom.

Všetky sprievodné podujatia festivalu, ktoré sa mali konať vo štvrtok 1. októbra, sa podarilo zrealizovať ešte v stredu. Cieľ festivalu Zázračný oriešok, ktorý spája tvorcov rozprávok vo všetkých jej podobách, sa podarilo naplniť do poslednej bodky. Na sprievodných podujatiach i počas náčuvov súťažných rozhlasových rozprávok panovala skvelá tvorivá atmosféra. Organizátori veria, že účastníci aj návštevníci festivalu sa v Piešťanoch cítili naozaj rozprávkovo. Niektoré podujatia, ako výstavy či výtvarná súťaž, pokračujú aj v nasledujúcich dňoch, treba sa preto vybrať nielen do mestskej knižnice a pozrieť si ich.

Na 11. ročníku festivalu Zázračný oriešok, Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe, sa uskutočnilo deväť workshopov s renomovanými orieškovými ilustrátormi Jurajom Martiškom, Vladimírom Králom, Martinou Matlovičovou, Bystríkom Vančom a Katarínou Ilkovičovou. Všetci výtvarníci vychádzali pri tvorivých dielňach zo svojich kníh, ktoré sa stali predlohou pre súťažné rozhlasové rozprávky. Diela spomínaných ilustrátorov si môžete pozrieť na výstavách, ktoré sú naďalej sprístupnené.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela