Sklenená a hodvábna krása zaplnila výstavnú sieň

Dom umenia Piešťany otvoril novú výstavu v rámci 22. Piešťanského rendezvous. Od soboty 2. októbra vo výstavnej sieni nájdete Sklenenú a hodvábnu krehkú krásu. Výstavu tvoria hodvábne šály a šatky, ale aj maľby na sklo, ktoré si môžete prezrieť do konca októbra. Galéria je otvorená štandardne.

Sklo dostáva novú podobu vďaka brúseniu, lepeniu či spekaniu. (Autor: DUP)

Autorkou hodvábnych šálov a šatiek je Marcela Plevová. Narodila sa v roku 1969 v českom meste Jeseník, kde aj žije. Výtvarné činnosti rôzneho druhu ju sprevádzajú odmalička, keď začala navštevovať výtvarný odbor vtedajšej LŠU v Jeseníku. Postupne vyskúšala rôzne techniky, od kresby a maľby cez grafiku, Tiffany vitráže, keramiku s výpalom v peci aj raku keramiku pálenú v ohni a ďalšie.

Hodváb jej prirástol k srdcu

Približne pred šiestimi rokmi objavila kúzlo maľovaného hodvábu. Dospela k rozhodnutiu, že tvorenie je niečo, čomu sa chce venovať naplno, a nielen ako záľube, keď jej ostane chvíľka času. Svoju doterajšiu prácu účtovníčky obmedzila natoľko, aby sa mohla venovať tomu, čo ju naozaj baví a napĺňa.

Pri hodvábe začala tým najzložitejším – ručne maľovanými šatami. Všetky sú originálne podľa vlastných návrhov, tvorí ich od začiatku až po koniec, čo zahŕňa návrh, maľovanie látky, strihanie a šitie. Šatky prišli na rad až na základe dopytu, ale momentálne je to kľúčová časť jej tvorby. Používa stopercentný prírodný hodváb – materiál, ktorý sa nedá nahradiť žiadnymi umelými vláknami. Má výborné absorpčné i termoizolačné vlastnosti, vďaka ktorým v zime hreje a v lete chladí. Je to najpevnejšia, najpružnejšia a súčasne najjemnejšia z prírodných tkanín. Má extrémne jemnú a hladkú štruktúru vlákien. Hodváb je proteínové vlákno, čo znamená, že je chemicky veľmi podobné ľudskej pokožke. Z tohto dôvodu nevyvoláva žiadne nežiaduce reakcie, je najviac hypoalergénne zo všetkých vlákien. Jeho dotyk je veľmi príjemný a výrobky z neho sú vhodné aj pre citlivú pokožku. Jeho vlastnosti, ako je jemnosť, hebkosť a lesk, sú jedinečné a výrobkom z hodvábu dodávajú určitú exkluzivitu.

Plevová na farbenie používa aj profesionálne pigmenty s parnou fixáciou, ktoré prenikajú dovnútra vlákna a zachovajú všetky vlastnosti hodvábu. Na jej výrobkoch nájdete najčastejšie sýte a výrazné farby, pre ktoré sú najvhodnejšie práve tieto pigmenty. Pri farbení používa rôzne techniky, kontúrovania, maľbu voskom, soľnú techniku alebo obyčajný akvarel. Do budúcnosti plánuje vyskúšať ďalšie techniky alebo napríklad farbenie prírodninami.

Sklo odráža myšlienky

Maľby na sklo vytvorila Šárka Bartko: „Sklo je pre subjektom môjho vyjadrenia, je prostriedkom na dosiahnutie pocitov a myšlienok. Odrážajú sa v ňom moje spomienky a zážitky, ktoré nachádzam v okolí. A práve sklo je materiálom, ktorý mi k tomu pomáha. V dielach sa snažím dosiahnuť kontrast, farebnosť a priestor.“

Bartko je jednou zo štyroch umelkýň skupiny NATĚLO, ktorá vznikla v roku 2012. Všetky štyri spoločne prevádzkujú mini galériu autorského šperku v Novom Bore a spája ich láska ku sklu a k tradičným remeselným technikám. Dôkazom je rad ocenení, ako najlepší regionálny výrobok na Euroregion Tour v Jablonci nad Nisou alebo udelenie regionálnej značky Lužické hory a Máchův kraj. Pravidelne sa zúčastňuje Fashion a design marketov v Prahe a v Brne či Krehké krásy v Jablonci nad Nisou.

Výzvou sú tvary

Vo svojich objektoch sa snaží vyjadriť, ako cíti a ako na ňu krajina a všetko, čo je s ňou späté, pôsobí. Radením tabuľových skiel jednotlivo za sebou vytvára viacpriestorové kompozície. Na ploche každej z tabúľ vzniká hladká alebo rôzne štruktúrovaná farebná plocha doplnená o útržky máp, geodetické značky, kvóty, písmená, číslice. Každý tvar je pre ňu akousi výzvou. Chce mu pomocou farieb prepožičať novú tvár a tým jeho tvar vyzdvihnúť alebo pomocou neho dať priestor maľbe.

Tvary pokrýva farebnými plochami, ktoré rôzne ohraničuje linkami a dopĺňa číslicami, značkami a mapami. Vytvára zjednodušené pohľady na ihrisko, športové areály a jazdecké okruhy. Inšpiruje sa všade tam, kde vládne akýsi poriadok pre priestor a plochu. Sklo vidí tiež ako materiál, pomocou ktorého môže vytvoriť nový objekt alebo predmet so zaujímavým tvarom. Experimentuje aj s inými technikami, ako je maľba. Pri vŕtaní, brúsení, lepení, rezaní a spekaní dostáva sklo novú podobu a tiež novú funkčnosť.

Výstava je súčasťou česko-slovenského festivalu 22. Piešťanské rendezvous a organizuje ho Český spolok v Trnavskom regióne a US Lúčnica – Dom umenia Piešťany. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav