V Novom meste nad Váhom už poznajú víťaza architektonickej súťaže o návrh mestskej plavárne a kúpaliska

Účelom verejnej urbanisticko-architektonickej súťaže bolo komplexné riešenie návrhu areálu mestskej krytej plavárne a letného kúpaliska, a to spolu s verejným parkom v zadnej časti bývalých kasární na Bzinskej ulici v Novom Meste nad Váhom. Víťazom sa stal súťažný návrh autorského kolektívu ateliér 3linea.

Víťazný návrh letného kúpaliska a mestskej plavárne v Novom Meste nad Váhom v zadnej časti bývalých kasární na ul. Bzinská. (Autor: archinfo.sk)

Ako bolo v súťažných podmienkach zadané: „Ide o návrh športovo-rekreačnej zóny pre potreby obyvateľov mesta vo väzbe na obytnú zónu realizovanú na časti bývalých kasární. Zámerom mesta je návrh a realizácia areálu prevažne letnej rekreačnej a športovej vybavenosti. Súčasťou riešenia je aj priestor verejného parku so zameraním na oddych a rekreačný šport.“

Porota vo svojom komentári oceneného návrhu uviedla, víťazný návrh charakterizuje silný koncept jednoznačne čitateľný vo vznikajúcej urbanistickej štruktúre tejto časti mesta. Návrh najlepšie naplnil urbanistické, architektonické a krajinárske požiadavky vyplývajúce zo zadania v súťažných podmienkach vrátane väzieb na širšie okolie, ako aj požiadavky vyhlasovateľa na funkčno-priestorové a prevádzkové riešenie a efektivitu prevádzky. 

Podľa poroty silnou stránkou návrhu sú jeho environmentálne parametre, ako v krajinárskej koncepcii, tak i z hľadiska vodozádržných opatrení, využívaní alternatívnych zdrojov energie,  energetickej úspornosti vrátane systému tienenia bazénovej haly na línii vonkajšej ochodze a i. Návrh je realizovateľný ako celok, ako aj po etapách s čiastočnou prevádzkou.

Porota však odporúča zvážiť  možnosť umiestnenia výcvikového bazéna tak, aby ho bolo možné využívať prípadne aj v samostatnom režime, a tiež väčšiu svetlú výšku bazénovej haly plavárne.

Zdroj: archinfo.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava