Prestížnu novinársku cenu získal šéfredaktor Piešťanského týždňa

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 6. októbra 2020, 00:01

Najkvalitnejšie práce slovenských novinárov za rok 2019 ocenila Nadácia otvorenej spoločnosti. Prestížnu cenu za investigatívny materiál si odniesol šéfredaktor Piešťanského týždňa Jozef Vojčiniak. Víťaznú cenu v kategórii Najlepší regionálny alebo regionálne odvysielaný príspevok mu odovzdali na galavečere v Starej tržnici v Bratislave v pondelok 28. septembra.

V bratislavskej Starej tržnici sa konalo slávnostné udeľovanie Novinárskych cien 2019. Šéfredaktor Piešťanského týždňa získal najvyššie ocenenie v kategórii Najlepší regionálny alebo regionálne odvysielaný príspevok. (Autor: vd)

Bolo to v predvečer vyhlásenia predstaviteľov štátu o pandemických opatreniach v súvislosti s dramatickým nástupom druhej vlny COVID-19. Novinári to tak-tak stihli.

Spomedzi množstva súťažných článkov odborná komisia v zložení Ján Glovičko, projektový manažér zo Spoločného výskumného centra Európskej komisie, Jan Kurka, správca Green Foundation, Magdaléna Rothová, riaditeľka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu, a Valéria Polovková, členka Rady súťaže a zástupkyňa partnera Newton Media, vybrala práve prácu Jozefa Vojčiniaka s názvom Plážový rezort bol čiernou stavbou, ktorú uverejnili online portály piestanskydennik.sk a aktuality.sk.

Slávnostné odovzdanie cien sa udialo za prítomnosti veľvyslanca Holandského kráľovstva, Henka Cor van der Kwasta, veľvyslankyne USA na Slovensku, Bridget Brink, a správcu Nadácie otvorenej spoločnosti, Jána Orlovského. Cenu regionálnej kategórie vyhlásila Magdaléna Rothová. „Ďakujeme za skvelú prácu,“ povedala na pódiu, kde predtým odznelo hodnotenie príspevku.

Šéfredaktor Piešťanského týždňa získal ocenenie za precíznu prácu na lokálnej téme, ktorej rozsah spracovania presahuje región a ukazuje prepojenie ľudí stojacich za populárnym rezortom pri Piešťanoch na mafiána Antonína Vadalu a Kukuliovcov, ktorí sa dostali do povedomia po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Porota vyzdvihla fakt, že regionálnu tému čiernej stavby v prírodnej lokalite európskeho významu, ktorá je zaradená do štvrtého písma ochrany prírody, novinár rozvinul v spolupráci s celoslovenským spravodajským portálom aktuality.sk. Séria príspevkov prepája verejný záujem v oblasti ochrany prírody, správy verejného majetku, postupu orgánov verejnej moci a obchádzanie zákonov vplyvnými ľuďmi, čím vytvára primeraný tlak na nápravu zo strany príslušných úradov.

Už pred touto kategóriou prevzal jednu z cien za svojich kolegov šéfredaktor Denníka N, Matúš Kostolný, ktorý vysvetlil, že sa v redakcii s kolegami dohodli aj z dôvodu ochrany pred COVID-19, že ich na slávnostnom večeri zastúpi: „Korona obmedzila a výrazne zmenila večer a čím menej nás tu je, tým viac znižujeme riziko ohrozenia. Práve počas tohto večera sledujeme, čo hovorí pán premiér Matovič, a zisťujeme, že už zajtra by takáto akcia nemohla byť, takže je dobré, že sme tu.“

Na jeho príhovor nadviazal Jozef Vojčiniak: „Nadviažem na príspevok pána šéfredaktora Denníka N, ktorý hovoril o tom, že zajtra by sme tu už ani nemuseli byť. Ja iba dodám, že pokiaľ opatrenia, ktoré tu boli na jar, sa stanú reálom i teraz, tak zajtra tu už nemusíme byť my – regionálne denníky alebo týždenníky.“ Upozornil tak na nepriaznivý stav ekonomiky médií postihnutých dopadom pandémie, pretože niektoré regionálne médiá zanikli alebo sa pred zánikom ocitajú.

Vzhľadom na epidemiologické opatrenia sa organizátori rozhodli pripraviť slávnostné podujatie v komornejšom kruhu a pozvať na slávnostný večer oveľa menej hostí, ako umožňovali ešte v tej chvíli platné opatrenia. Samozrejmosťou bolo meranie teploty pri vstupe, prekrytie horných dýchacích ciest rúškom či dodržiavanie povinných rozostupov alebo dodržanie zákazu podávať akékoľvek občerstvenie. Už tradične organizátori sprostredkúvajú sledovanie podujatia online a tento rok to bolo pre mnohých jedinou možnosťou, ako sa mohli podujatia zúčastniť. Novinárske ceny boli vyhlásené o takmer pol roka neskôr, ako bolo plánované.

Do súťaže Novinárska cena sa mohli zapojiť všetci novinárky a novinári reprezentujúce celoslovenské printové, elektronické, online či regionálne médiá, ktorí publikovali alebo odvysielali svoj príspevok v roku 2019. Nezávislé poroty zložené z takmer 50 odborníkov a profesionálov z oblasti médií aj ďalších osobností akademického, kultúrneho, spoločenského a neziskového sektora zo Slovenska i zo zahraničia vybrali víťazky a víťazov v 13 súťažných kategóriách vrátane kategórie občianskej žurnalistiky určenej neprofesionálom. Súčasťou večera bolo aj odovzdanie šiestich špeciálnych ocenení a udelenie Ceny Fondu investigatívnej žurnalistiky.

„Takmer dvojnásobný počet prihlásených príspevkov oproti minulému ročníku a trojnásobne odkladaný termín vyhlásenia sú fakty, na ktoré budeme spomínať ako organizátori Novinárskej ceny. Pre verejnosť je dobrou správou fakt, že vo všetkých médiách sa častejšie objavujú kvalitne spracované príspevky venované témam, ktoré ako spoločnosť prehliadame alebo odmietame vidieť,“ uviedol Ján Orlovský, správca Nadácie otvorenej spoločnosti.

V úvode aj na konci slávnostného ceremoniálu si prítomní mohli vypočuť spev i hudbu v podaní Kataríny Malíkovej.

Hlavným partnerom Novinárskej ceny 2019 je Slovenská sporiteľňa, ďalšími partnermi sú Veľvyslanectvo USA v SR, Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v SR, Nadácia Zastavme korupciu, Nadácia ESET, Asociácia tlačených a digitálnych médií, Nadace Open Society Fund Praha, Newton Media, MEMO98 a Svet medzi riadkami. Komunikačnými partnermi sú Mayer/McCann Erickson a Mandala. Aj vďaka týmto partnerom mala možnosť Nadácia otvorenej spoločnosti víťazné práce v jednotlivých kategóriách podporiť aj finančnou čiastkou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava