Bylinkárka radí: Baza aj na stratu pigmentu

  • Príroda
  • 6. októbra 2020, 08:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liečivku bazu chabzdovú.

(Autor: sk.wikipedia.org)

Baza chabzdová (Sambucus ebulus) sa podobá na bazu čiernu. Rozdiel je v tom, že baza čierna je drevina a baza chabzdová má stonku zelenú, živú, šťavnatú, priamu a hore rozkonárenú. Listy má nepárno perovito zložené, v pároch, a jej biele drobné kvietky rastú v plochých vrcholíkoch. Baza narastie do výšky 40 až 200 centimetrov. Kvitne v júni až auguste, na jeseň má čierne plody. Podzemok je hlboko v zemi.

Bazu chabzdovú nájdeme v okolí ciest, v hájoch, rumoviskách a na slnečných okrajoch viníc. V minulosti sa často používal podzemok na liečenie močových kameňov, dnes sa používa proti reumatickým chorobám, má močopudné a potopudné účinky. Podzemok obsahuje liečivé látky, ako sú triesloviny, horčiny, saponíny. Plody obsahujú silice, horčiny, triesloviny a farbivá. Listy obsahujú flavonoidy, živicu, silicu, horčiny, glykozidy.

Pamätám si, ako moja babička robila z plodov masť na vitiligo, je to kožné ochorenie so stratou pigmentu. Masť sa musí dobre vtrieť do pokožky, aby sme si nezafarbili oblečenie. Baza chabzdová má antireumatické, potopudné, močopudné, preháňavé účinky.

Čaj z podzemku

Potrebujeme: 1 ČL sušeného podzemku bazy chabzdovej, 2 dl vody

Postup: Sušený podzemok zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Čaj je vhodný pri zápche, pri močových kameňoch, pri reume.

Odvar z podzemku

Potrebujeme: 1 PL sušeného koreňa bazy chabzdovej, 1/2 l vody

Postup: Sušený podzemok povaríme vo vode, na miernom ohni 15 minút. Lúhujeme 15 minút, precedíme a odvar vtierame do vlasatej časti pokožky. Odvar pôsobí ako vlasové tonikum.

Odvar z listov

Potrebujeme: 3 PL čerstvých alebo sušených listov bazy chabzdovej, 2 l vody

Postup: Čerstvé alebo sušené listy povaríme vo vode na miernom ohni 30 minút, 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Odvar je vhodný pri reumatických bolestiach.

Masť z plodov na vitiligo

Potrebujeme: 100 g čerstvých plodov bazy chabzdovej, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme 100 g čerstvých plodov a 150 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná na potieranie vitiliga, ale musíme ju dobre vtrieť do pokožky, aby nám nezafarbila odev.   Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava