Skalica a Holíč: Vydajte sa na Záhorie

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní vás pozývame na návštevu miest Skalica a Holíč.

Skalica: Dom kultúry na námestí patrí k najkrajším budovám v meste. (Autor: pror)

Skalica má pätnásť kostolov

Starobylá Skalica má množstvo historických pamiatok. Zaujímavosťou je, že na pätnásťtisíc obyvateľov pripadá pätnásť kostolov. My sme obhliadku začali návštevou veže v strede hlavného námestia. Tá je súčasťou Farského kostola sv. Michala Archanjela. Chceli sme sa najprv rozhliadnuť z výšky, kde všade chceme nazrieť. Výstup po úzkom a strmom schodisku je však len pre zdatných. Výhľad z veže je však impozantný a predvedie krásy Skalice a jej okolia v plnej paráde. Po výstupe do výšok sme sa rozhodli pre zostup do mestských katakomb.

Do skalického podzemia sme vstúpili vchodom z jezuitského kostola. Kostol mesto zrekonštruovalo a slúži na spoločenské podujatia. V podzemí sú zrekonštruované katakomby s hrobmi mŕtvych františkánov. Mrazivá prehliadka trvá len niekoľko minút. Katakomby podľa povesti v minulosti viedli až do Holíča.

V Skalici nesmiete obísť výrobňu pravého trdelníka, ochutnať pýchu miestnych vinárov – Skalický rubín či navštíviť Kostol milosrdných bratov, v ktorom sa nachádza socha čiernej madony.

Národnú technickú pamiatku Mlyn bratov Pilárikových nájdete v centre mesta. Táto unikátna stavba vznikla na mieste starého vodného mlyna. Do prevádzky ho spustili bratia Pilárikovci 8. augusta 1927.

Nájsť mlyn je pomerne jednoduché. Ak nie, tak sa kohokoľvek opýtajte. Skaličania svoje dominanty poznajú a mlyn nie je ďaleko od centra mesta. Pamiatka zaujme najmä tým, že jej zariadenie je mimoriadne zachované. Už vo svojej dobe bola v mlyne na prvom mieste čistota, poriadok a disciplína. A to dodržujú doteraz. V mlyne pracovali priemerne štyria-piati ľudia na zmene a mlyn mlel 18 hodín denne. K objektu sa tiež viaže tradícia, že doň mali zakázaný vstup ženy. Vraj preto, aby personál pri práci nerozptyľovali.

V roku 1951 mlyn znárodnili a neskôr zavreli, Pilárikovci po znárodnení emigrovali. V roku 1962 bol mlyn zakonzervovaný a definitívne zatvorený. V roku 2005 mesto Skalica tento technický skvost opäť sprístupnilo, tentoraz však už len turistom. V súčasnosti je po rekonštrukcii a sprístupnený po vopred dohodnutom termíne v Turistickej informačnej kancelárii mesta Skalica. Pri prehliadke, ktorú absolvujete za necelú polhodinu, vám sprievodca vysvetlí, ako to všetko v mlyne fungovalo.

Holíčsky zámok a veterný mlyn

Neďaleko Skalice sa nachádza mestečko Holíč. To vo svojej minulosti patrilo do majetkov Habsburgovcov. Na zámku v Holíči mala svoje letné sídlo rakúsko-uhorská cisárovná Mária Terézia.

Nájdete ho pomerne jednoducho. Z hlavnej cesty, ktorá Holíč pretína, sú z oboch strán výrazné smerové tabule. Do zámku vedie pohodlná cesta. Celý je obklopený vodnou priekopou a obzrieť si ho môžete aj z člna či konského chrbta.

Vonkajšia fasáda, ale i interiér zámku by potrebovali obrovskú investíciu na obnovu. Toto niekdajšie cisárske letné sídlo časy svojej najväčšej slávy pripomína už len v náznakoch. Krátka prehliadka vás zavedie aj do zámockého podzemia. Zámok vám predvedie um a zručnosť staviteľov minulosti.

Ak pamiatok bolo málo, asi polhodinu peši od zámku môžete nájsť veterný mlyn, na cestu sa však musíte opýtať. Ide o jediný zachovaný veterný mlyn na celom Slovensku. Dnes je krásne zrekonštruovaný a počas letnej turistickej sezóny sprístupnený verejnosti. Jeho návštevu je potrebné vopred nahlásiť v Turisticko-informačnom centre mesta Holíč. Vo vnútri mlynu holandského typu je malá výstava histórie mlynárstva v regióne. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav