Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 4. októbra 2020, 11:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, dobrá zvesť ide ďaleko. Dôkazom toho je ďalší úspech hudobného programu, ktorý vznikol v Piešťanoch a ktorého autorkou je džezová speváčka žijúca v našom meste Dáška Libiaková. Program mal svoju premiéru prednedávnom v pôsobivom prostredí piešťanského parku. Ojedinelosť tohto programu je v tom, že privádza na pódium päť slovenských džezových speváčok. Päť umeleckých osobností, každá z nich ojedinelá v prednese, výbere repertoáru, farbe hlasu.


Jano Babič (Autor: red)

Protagonistky samy hovoria o skvelej príležitosti prezentovať rôznorodosť slovenského džezového spevu. Jeho vysokú úroveň na premiére potvrdili Katka Suchoňová, Lucia Lužinská, Janka Dekánková, Adriena Bartošová a Silvia Josifoska. Tieto významné umelecké osobnosti sa zhodne tešia z tohto projektu, ktorý im umožňuje stretnúť sa a užiť si spoločné chvíle povzbudením pred koncertom i po ňom. Takéto stretnutia sú v ich umeleckej praxi pri zaneprázdnení povinnosťami veľmi zriedkavé.

Projektu sa predpovedá veľký úspech a prvé potvrdenie prišlo tento víkend. Program Jazz Divas alebo Džezové divy bol headlinerom festivalu Jazz pod hradom v Trenčíne. V trochu pozmenenej zostave, pribudla Mirka Kolštromová a Adriena Bartošová sa ospravedlnila, nadchli trenčianske publikum, hoci ohraničené pandemickými opatreniami. Sprievodné trio Gabo Jonáš, Juraj Kalász a Jakub Valíček dávajú speváckym výkonom ešte väčší lesk.

Nádherný večer spojil v útulnom prostredí Galérie Vážka publikum všetkých generácií – od malých poslucháčov po skúsených džezových odborníkov. Dáška Libiaková naviedla atmosféru svojím recitálom z obdobia džezu za železnou oponou, kde ju spoľahlivo sprevádzajú jej kolegovia Jozef Brisuda, Gabo Jonáš – v ten večer hral takzvaný „dvoják“ – a Jano Babič. Dobrý chýr ide ďaleko. Aj tento hudobný produkt „made in Piešťany“ šíri dobré meno nášho mesta aj vo sfére kultúry. O to viac, že v tomto období sa presadzuje veľmi ťažko.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany mapujú džezové dianie u nás i v zahraničí. Aj reportáž z trojdňového festivalu Jazz pod hradom, významného hudobného podujatia na Považí, je v náplni našej relácie. Festival usporiadatelia označili sloganom kvalita – tradícia – pôvab, ktorý naplnili do písmena prevažne slovenské kapely. Poľský kvartet Las IIII bol jedným zahraničným účastníkom. 27. ročník potvrdil tradíciu festivalu a desať džezových speváčok naplnilo jeho tri dni pôvabom a prvotriednym kumštom.

Viac v budúcej relácii Podoby džezu v nedeľu o 20. hodine. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav