Samostatný pavilón pre COVID je už vybudovaný

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 2. októbra 2020, 12:01

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku má nový pavilón pre liečbu pacientov s koronavírusom. Celkové náklady na rekonštrukciu pavilónu predstavujú 1,3 milióna eur.


V pavilóne je k dispozícii 42 lôžok, z nich 13 má možnosť napojenia pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu. (Autor: ÚVN Ružomberok)

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP zriadila v nevyužívaných priestoroch bývalej polikliniky samostatný COVID-ový pavilón. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Diškovej je v pavilóne k dispozícii 42 lôžok, z nich 13 má možnosť napojenia pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu. Celkové náklady na rekonštrukciu pavilónu predstavujú 1,3 milióna eur.

Ako dnes pri otvorení pavilónu poznamenal minister obrany Jaroslav Naď, rezort je v prípade potreby pripravený posilniť kapacity nemocnice nasadením zdravotníkov a vojakov z radov Ozbrojených síl (OS) SR. „Pavilón pre hospitalizáciu pacientov s COVID-19 sa nám podarilo dokončiť v naozaj správnom čase. Počty potvrdených prípadov nákazy stúpajú nielen v spádovom regióne Liptov a Orava, ale aj na celom Slovensku. Aj toto je preto ďalší krok, ktorým chceme ako rezort prispieť k zvládnutiu situácie s pandémiou a zabezpečiť našim občanom naozaj kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedol Naď.

Nový pavilón sa nachádza v dlhodobo nevyužívanej budove bývalej polikliniky, ktorú zrekonštruovali. Prvé z trojice podlaží je určené pacientom s ľahším priebehom ochorenia. „Na druhom podlaží je pre pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje intenzívnu starostlivosť, pripravených 13 lôžok s možnosťou napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu, monitormi vitálnych funkcií, ako aj stojanmi s infúznymi a injekčnými dávkovačmi. Každé lôžko je tiež vybavené elektrickou chirurgickou odsávačkou sekrétov,“ priblížil riaditeľ nemocnice Vladimír Lengvarský. Pre pacientov bez nutnosti intenzívnej starostlivosti je na treťom podlaží pripravených ďalších 20 lôžok s monitormi vitálnych funkcií.

Začiatkom budúceho týždňa sa sem dočasne presťahuje klinika infektológie, ktorej priestory čaká kompletná rekonštrukcia. „Následne sa klinika vráti do svojich pôvodných priestorov a COVID-ový pavilón bude slúžiť ako záložný. V budúcnosti bude budova slúžiť v prípade akejkoľvek aktivácie pandemického plánu, aj pre iné nákazy alebo potrebu izolácie väčšieho množstva pacientov, prípadne na observačné pobyty príslušníkov OS SR,“ dodala Dišková.

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela