Finisáž výstavy sprevádzali spomienky na architekta Ferdinanda Milučkého

V Dome umenia Piešťany strávili niekoľko dní, počas ktorých ho skúmali, spoznávali a fotografovali. Študenti Vysokej školy výtvarných umení Bratislava, ktorí prispeli svojimi dielami k otvoreniu výstavy DOFO, zavítali aj na slávnostnú finisáž vo štvrtok 24. septembra. S úctou sa hovorilo najmä o architektovi budovy Ferdinandovi Milučkom.

Edite Bjeloševičovej venoval Ľubo Stacho nový katalóg DOFO. (Autor: am)

Finisáž otvorila riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová, ktorá okrem toho, že poďakovala za aktivity týkajúce sa Domu umenia, privítala aj pedagóga študentov Vysokej školy výtvarných umení, Ľuba Stacha. Ten v 80. rokoch fotografoval vznikajúci Dom umenia, spolupracoval s architektom stavby a opisuje to ako skúsenosť, ktorú mu nedala žiadna škola.

„Milučkého minimalizmus a neustále čistenie a cizelovanie diela bolo neuveriteľné. Odstrániť všetko zbytočné, aby tam zostala len podstata – holá pravda. Toto mala zachytiť a vyjadriť práve fotografia ako interpretačné médium,“ povedal Stacho.

Pedagóg sa poďakoval Bjeloševičovej nielen za spoluprácu, ale aj za to, že udržiava Dom umenia v podobe, ako ho navrhol jeho architekt. Odovzdal jej tiež výtlačok novovydaného katalógu DOFO a o slovo požiadal piešťanského architekta Ľubomíra Mrňu, ktorý Milučkého poznal ešte z vysokoškolských čias. Mrňa porozprával mnoho zážitkov, a to aj zo samotnej výstavby Domu umenia. Prítomní si spoločne podebatovali o tom, aký bol Milučký pedant, ktorý chcel, aby všetko bolo dotiahnuté do detailu, hovorili o tom, čo sa mu podarilo presadiť, čo napokon nie, aj to, ako sa dožadoval ním stanovenej práce.

Výstavu DOFO, ktorá zachytáva dnešný vizuál Domu umenia, ale ukazuje aj niekoľko historických záberov, ktoré približujú dobový vzhľad tejto funkcionalistickej stavby s prvkami brutalizmu, si môžete prezrieť až do 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav