Piešťanskí veslári brali medaily na českých majstrovstvách

  • Veslovanie
  • 1. októbra 2020, 15:15

Vrcholom posunutej sezóny boli pre 12 až 14-ročných piešťanských veslárov Majstrovstvá Českej republiky na profesionálnej pretekárskej dráhe v Račiciach v Ústeckom kraji na severozápade Čiech. Piešťanci sa v ťažkej konkurencii vôbec nestratili.

Žiačky a žiaci VK Sĺňava Piešťany s cennými kovmi. Foto: Erika Jurgová

Medzi silnou konkurenciou 21 starších žiačok vystúpila v Račiciach po prvý raz na slávnostné mólo Simona Weiszová na trati dlhej 1000m. Po presvedčivých víťazstvách v rozjazde a semifinále finišovala na výbornej striebornej pozícii za pretekárkou z Olomouca.

Simona Weiszová zároveň potvrdila svoju výbornú formu zo skifu, na ktorom vyhrala titul majsterky Slovenska, potom dominovala na kvalifikačných pretekoch uprostred leta v Brne a následne aj na silno obsadených Majstrovstvách oblasti Vltava v Třeboni na konci augusta. 

Rovnako z prvého miesta postupovala po dramatickej jazde na rozbúrenej hladine v silnom vetre a hustom daždi do semifinále, a po výhre v semifinále do finále na 500 metrov mladšia žiačka Ema Vavrová. Tá sa po bojovnom výkone tešila zo striebornej medaily medzi celkovo 25 pretekárkami. Týmto výkonom si Ema Vavrová zlepšila minuloročné maximum z bronzovej priečky, rýchlejšia bola iba konkurentka z pražského klubu Hamr. Ema Vavrová sa v tejto skrátenej sezóne porovnala so svojimi rovesníčkami aj v Brne a v Třeboni, kde nenašla premožiteľku ani zo strany minuloročnej majsterky ČR.

V tejto sezóne novo zložená piešťanská posádka dvojskifu starších žiačok, Gréta Malíková a Simona Weiszová, už počas leta ukazovala, že s ňou bude potrebné počítať aj vo finále v Račiciach. Očakávania sa splnili a po tesnom súboji sa dievčatá tešili z bronzových medailí medzi 18 štartujúcimi posádkami na jednokilometrovej trati. Rýchlejšie doveslovali iba posádky z Berouna a Děčína.

Medzi trinásťročnými staršími žiakmi sa blysol svojím najlepším výkonom sezóny na 1000m Viktor Jurga, ktorý predbehol 26 chlapcov z Čiech a Moravy a druhý rok po sebe bral na skife zlatý kov pred Tadeášom Mukom z Pardubíc a Jiřím Smítkom z Prahy. Viktor Jurga zopakoval minuloročnú úspešnú sezónu, v júni vyhral titul na majstrovstvách Slovenska, následne vyhral přebor Moravy, neskôr aj oblasť Vltava. Aj v tomto roku zostal vo svojej kategórii neporazeným skifárom, pričom štartoval aj na regatách v Břeclavi, Hodoníne a na Váhu v Šintave.

Premiéru na veľkom podujatí v Račiciach mal Alex Klein, ktorý sa spolu s Viktorom Jurgom prebojoval na dvojskife starších žiakov (13 r.) dvoma bezchybnými jazdami medzi 27 posádkami z prvých miest v rozjazde a semifinále do bojov o medaily. Vo finále medzi šiestimi najlepšími po vyrovnanom súboji zaostali iba o dve sekundy za víťazmi z Prahy a získali strieborné kovy.

Trénerka Erika Jurgová neskrývala svoje bezprostredné dojmy: “Naša počtom malá, ale o to úspešnejšia výprava veslárov Sĺňavy z Piešťan, Vrbového a Ratnoviec si získala uznanie, v silnej konkurencii si každý zo štartujúcich dokázal odniesť domov medailu. Rešpektovali sme veľmi prísne proti pandemické povinnosti, stanovené usporiadateľom preteku a podstúpili sme aj nariadené opatrenia. V areáli Labe arény v Račiciach si mohli účastníci dať dolu ochranné rúško iba počas pobytu na vode, alebo počas fotenia.”.

Hrdý na svojich zverencov bol aj tréner Andrej Vičan, ktorý deti od novembra minulého roka kaučuje.

Nečakaným negatívom tejto úspešnej sezóny je absencia tradičnej regaty O pohár SNP, ktorú piešťanský klub nemohol zorganizovať pre v máji úradujúcu pandémiu.

Milan Rusnák

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava