Traktorista virológom

Hneď na úvod môjho editoriálu uvediem, že k jeho napísaniu ma inšpiroval vodca kotlebovcov Marian Kotleba, ktorý na sociálnej sieti prednáša spoza volantu staručkého traktora o koronavíruse. Vraj on je jasný príklad toho, že „korona“ sa zveličuje, nakoľko on bol v rizikovej krajine, kde vozil stopárky, popíjal rakiju s miestnymi a nič mu nie je.

(Autor: FB MK)

Vo videu nabáda ľudí, že ochorenie COVID-19 je propaganda a ide len o chrípku. Video má štyritisíc zdieľaní, sedemtisíc označení, že sa niekomu páči, a 1200 väčšinou pozitívnych komentárov.

Čo môžem k videu v krátkosti napísať. Kotleba nie je virológ ani odborník z oblasti medicíny, dokonca ani traktorista.

Na jednej strane úplne chápem frustráciu ľudí z rúšok. Ja sa s ním tiež ťažko stotožňujem. Rozumiem ľuďom, že ich často mätú aj nejasné formulovania opatrení. Ale na druhej strane viem, že COVID-19 je nový druh ľudského vírusu. Prenos medzi ľuďmi sa potvrdil len pred rokom. Keď s ním začala zápasiť Európa, mali vedci poznatky o jeho šírení iba z čínskeho Wu-chanu a jednej obrej výletnej lode.

Politici pod tlakom pomerne mála informácií prijali na jar drastické obmedzenia. Prešli sme si tým takmer všetci na Zemi. Vírus sme aj za cenu prepadu ekonomík pribrzdili. Dnes sme už o čosi ďalej a ozajstné odborné a spoločenské autority nám radia, že prenos vírusu vieme pribrzdiť bez uzatvárania ekonomík. Stačí rúško, sociálny odstup a hygiena rúk.

Vieme, že väčšina ľudí, ktorí ochorejú na COVID-19, bude mať mierne (prípadne žiadne) až stredne závažné príznaky a zotaví sa bez osobitnej liečby.

Je však kategória ľudí, ktorí sú v ohrození života. Z aktuálnych dát vyplýva, že vírus je smrteľný predovšetkým u starých ľudí a ľudí s pridruženými inými zdravotnými komplikáciami a oslabenou imunitou. No k rizikovým chorobám pri nakazení sa koronavírusom patria i cukrovkári. A to už sa nebavíme len o senioroch.

Ako sa bude vírus šíriť, je len na našej zodpovednosti. Definitívne riešenia sú totiž len dve. Prvé-Kotlebovo je nechať vírus voľne šíriť a rizikové kategórie obyvateľstva nechať vymrieť. Zvyšok ľudstva získa po nakazení imunitu a vírus vymizne, lebo už viac nenájde hostiteľa.

Druhé je, že dodržiavaním opatrení získame čas pre vedcov vyvinúť vakcínu a za jej pomoci získame imunitu pri minimalizovaní strát na životoch. A tak si teda môžeme vybrať cestu. Tú od traktoristu Kotlebu alebo cestu vedeckých poznatkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav