Prehliadka bahennej kuchyne prilákala hostí i domácich

Piešťanské kúpele sa otvárajú ľuďom. Po júnovej úspešnej prehliadke hotela Thermia Palace a liečebného domu Irma mohli návštevníci nazrieť do ďalších zákutí pýchy Piešťan. V nedeľu 20. septembra sa v dvoch skupinách poprechádzali po technickej časti kúpeľov a zisťovali, ako sa z hlbín zeme vyťahuje termálna voda a bahno.

V nádobe sa nachádza liečivé piešťanské bahno. Foto: am

Prehliadku viedla Mária Michalčíková, ktorá v kúpeľoch pôsobí ako senior MICE manažérka. So skupinou záujemcov sa stretla pred liečebným domom Irma, kde im vysvetlila prvé informácie o kúpeľoch, termálnej vode, pitnom pavilóne i Napoleonských kúpeľoch.

Po úvodnom slove sa záujemcovia spoločne presunuli k najstaršej vykopanej studni, Studni Adam Trajan. Okrem histórie samotného objektu a jeho názve, ktorý odkazuje na autora dôležitej básne o piešťanských kúpeľoch z roku 1642 sa záujemcovia dozvedeli aj čosi o využití termálnej vody a bahna, o jednotlivých procedúrach a zaujímavostiach. Mnohých zaujalo najmä bahnisko, kde do prírodného dna tvoreného 10 – 30 cm hrubou vrstvou pôvodného piešťanského sírneho bahna prenikajú prírodné vývery termálnej minerálnej vody, jej hladina siaha do výšky 50 – 90 cm nad vrstvou bahna. Pacienti v kúpeli stoja, prechádzajú sa alebo sedia, niektorí sa s bahnom natierajú.

Ďalšou zástavkou boli nové vrty. Termálnu vodu, ktorá sa vytvára až v hĺbke 2000 metrov, zachytávajú v hĺbke 55 metrov. Úzka chodbička akoby viedla do pivnice, avšak na konci schodov sa nachádzal vstup do miestnosti plnej trubiek a spojov, v ktorej bolo poriadne horúco. Návštevníkov zaujímalo, z čoho sú vrty vyrobené, keď dokážu odolať aj vysokej teplote a sírnatosti vody. Hovorilo sa i o meračoch, ktoré 24 hodín denne sedem dní v týždni odosielajú údaje a parametre liečivej vody slovenskému ministerstvu zdravotníctva. A napokon, reč prišla aj na bývalý pitný pavilón, ktorý je v súčasnosti zatvorený pre nevyhovujúce statické podmienky. Zatiaľ nevedno, či a kedy bude opäť otvorený.

Z miestnosti vrtov sa skupinka presunula do akumulačnej miestnosti. Tam sa koncentruje vyvretá voda v desiatich 42-hektolitrových nádobách a odtiaľ je ďalej posielaná do technických prevádzok. Časť vody sa aj ochladzuje, keďže v takto horúcej vode by sa azda nik nechcel kúpať. Funguje to tak, že terapeut dostane takmer 70-stupňovú vodu a k tomu schladenú vodu, aby dokázal jednotlivým klientom namiešať vodu, akú potrebuje. Návštevníci si v tejto miestnosti mohli bahno a vodu vyskúšať chytiť.

Z akumulačnej miestnosti sa sprievod vydal k Obtokovému ramenu a „bazénikom“, v ktorých zreje bahno. Tam sa dozvedeli, že piešťanské bahno musí dozrievať až rok a potom je prenesené do bahennej kuchyne, kam viedla ďalšia cesta skupiny. V bahennej kuchyni sa očistí, natlakuje do nádob, kde sa zaleje vodou, ktorá podporí silu liečivého bahna a zároveň zničí baktérie. Návštevníci sa dozvedeli čo-to aj o regenerácii bahna.

Na záver prehliadky sa skupinka presunula do hotela Thermia Palace, kde si vypočula príbeh obrazu Alfonsa Muchu a na záver vychutnali zákusok s názvom Piešťanské bahno.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava