POLÍCIA: Poprela hoaxy o nespoľahlivosti informovania na výsledok COVID-19 testu a o nosení rúšok

Polícia v uplynulom období v súvislosti s koronavírusom poprela dva hoaxy o nespoľahlivosti informovania o výsledku testu na COVID-19 a o nosení rúšok. Polícia o tom informuje vo svojom profile na sociálnej sieti s tým, že stránka „Hoaxy a podvody – Polícia SR“ je určená práve na vyvracanie takýchto zavádzajúcich tvrdení. Dezinformácie šírené v súvislosti s koronavírusom sú podľa polície nebezpečný nástroj, ktorý má potenciál „negatívne až fatálne“ ovplyvniť životy ľudí. Na vyvracaní zdravotníckych hoaxov spolupracuje aj s ministerstvom zdravotníctva.

(Autor: Hoaxy a podvody - Polícia SR)

„Prvý hoax tvrdil o kamarátkinej kolegyni, ktorá sa napokon nedostavila na COVID-test, no aj tak jej prišiel pozitívny výsledok,“ vysvetľuje polícia. Autorka hoaxu svoj status síce stiahla, no ako screenshot sa šíril v iných skupinách. Dotyčná neskôr kontaktovala policajnú stránku, s tým, že sa ospravedlnila za svoje konanie.

„Extrémne toxický druhý hoax predstavoval konkrétnu osobu, ktorá zľahčovala priebeh ochorenia a nabádala na nenosenie rúšok tam, kde sú povinné,“ vysvetľuje polícia. Dodáva, že tvrdenia z hoaxu boli dávno vyvrátené, a to medializovaným vyjadrením od infektológa Pavla Jarčušku.

Polícia dodáva, že v prípade naplnenia skutkovej podstaty trestného činu sa šíriteľmi nepravdivých informácií bude zaoberať kriminálna polícia. V tejto súvislosti polícia zdôrazňuje, že na rozlíšovanie skutočnej informácie od dezinformácie je potrebné počúvať rady odborníkov – lekárov.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav