Victoria Regia: Návštevníkov lákala Červená Čiapočka i filmové príšerky

Kvetinové korzo, ktoré býva každoročne vyvrcholením obľúbeného podujatia Victoria Regia, tento rok obmedzila epidemiologická situácia. Stredná odborná škola záhradnícka však namiesto štandardného programu v centre Piešťan privítala hostí vo svojich priestoroch na Brezovej ulici. Študenti tak hosťom predviedli kvetinové alegórie, ale poukazovali im aj areál svojej strednej školy.

Foto: am

27. ročník Victorie Regie sa pre študentov začal už v stredu 23. septembra. Na pôdu Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch dorazili aj študenti z Rakovíc a Pruského a súperili o titul majstra Slovenska, pričom samotná súťaž pozostávala z troch úloh. Prvou bolo takzvané Sólo pre záhradu, čo bola úloha zhotoviť kyticu. Tá mala byť podľa vlastnej fantázie, podmienkou však bolo, aby v kytici boli použité záhradné kvetiny pestované v domácich záhradníctvach, na kvetinových farmách a záhradách.

Druhá úloha niesla názov Nebojte sa zmeny, pričom šlo o vytvorenie interiérovej dekorácie do nádoby. Tvar a veľkosť boli ľubovoľné, pričom však výsledný tvar mal rešpektovať princíp proporcionality.

Tretia úloha bola pomenovaná ako Klasika v novom šate, tam išlo o vytvorenie priestorovej dekorácie do exteriéru. Celková téma tohtoročnej Victorie Regie bola Rozkvitnutá záhrada.

„Tento rok sme Victoriu Regiu zorganizovali v priestoroch našej školy, súťažiacich bolo menej a dokázali sme zabezpečiť aj protiepidemické opatrenia. Čiže študenti súťažili v exteriéri, mali svoj vyhradený priestor,“ povedala nám riaditeľka SOŠ záhradnícka, Eva Stručková. „Myslím si, že úroveň bola veľmi dobrá. Skutočne sa študenti snažili, aby splnili našu hlavnú tému, ktorou bola rozkvitnutá záhrada. Použili veľa prírodného záhradného materiálu a spracovali krásne práce,“ priblížila E. Stručková.

Víťazka uspela s vidieckou tematikou

Celkovou víťazkou sa stala Nikola Durcová z SOŠ záhradnícka Piešťany. „Svoje dielo som robila na vidiecky spôsob, použila som debničky, slamu, balíky. Dávala som tam trávy v rôznych farbách a ako dekoráciu som doplnila vidly. Som z dediny, je mi to srdcu blízke a spĺňa to, že je to zo starého do nového,“ uviedla tretiačka N. Durcová, ktorá neočakávala, že zvíťazí, no povedala si, že po tomto úspechu vyskúša aj ďalšiu súťaž. „Pripravila pekné práce, snažila sa a podarilo sa jej spraviť to, čo si zaumienila. Veľakrát sa stane, že súťažiaci majú prácu pripravenú, ale niekde to tak trošku zlyhá, takže sa to nepodarí. Samozrejme, porota je prísna a už pri junioroch – záhradníckych školách sa sleduje najmä technika, ako sa vyrovnajú s tým, čo majú,“ skonštatovala riaditeľka.

Druhý skončil Štefan Gažo z Pruského a tretí Andrej Špigura z piešťanskej záhradníckej školy. „Pripravoval som to z materiálov nachádzajúcich sa v škole a ešte z jednej kvetinovej farby v Žiline, takže žiadne dovozy, všetko pravé zo Slovenska. Kytice sa mi vždy páčili vzdušné, preto som zvolil aj také rastliny. Pri zosadzovanej nádobe ma inšpirovala profesorka Rybová, ktorá aranžuje za skleníkom na takých stoloch. Jeden sme vybrali, zrenovovali a vysadili bylinkami. Je to teda aj na iný účel, ako na okrasu,“ doplnil Andrej Špigura, ktorý nečakal, že sa umiestni na treťom mieste, lebo konkurencia bola vysoká. 

Podľa riaditeľky súťažné disciplíny neboli jednoduché, keďže v každej museli preukázať iné znalosti. „Ukazovali techniku viazania kytice do špirály, to je veľmi dôležité a pri interiérovej dekorácii to bola technika vkladaním. Musia to robiť poriadne, aby to držalo tvar a priestor,“ doplnila riaditeľka. Posledná súťažná úloha bola podľa nej veľmi krásna, pretože jej myšlienkou bolo dať starým veciam nový šat. „Myslím, že preto mali práce našich žiakov taký úspech, pretože sme využili starý stôl z kuchyne, starú rampu, z ktorej sa navíjali drôty, debičky,“ dodala E. Stručková.

Alegórie tešili veľkých i malých

Pre verejnosť je Victoria Regia tradične spojená s kvetinovým korzom. „Tento rok sme sa ho rozhodli neorganizovať, ale vytvoriť podobné alegórie, avšak statické,“ priblížila riaditeľka. „Okrem toho sme chceli ukázať našu záhradu, ktorá sa halí do jesenného šatu a začína sa sfarbovať do krásnych farieb. A chceli sme tiež ukázať skleníky, v ktorých máme množstvo pekných rastlín,“ uviedla riaditeľka.

V areáli sa nachádzalo približne desať alegórií, keďže každá z tried si pripravila dve – tri inštalácie a pomôcť prišli aj bývalí absolventi, ktorí si tiež vyrobili svoju prezentáciu. „Študenti sa na prípravu alegórií veľmi tešili. Trošku boli smutní z počasia, ale zhostili sa toho veľmi dobre a vytvorili pekné práce. Povyťahovali sme rôzne konštrukcie a oni si to dotvorili na svoj obraz,“ priblížila riaditeľka. Niektoré drobné veci študenti pripravovali vonku, iné pod prístreškom, ďalšie vonku. Sú zvyknutí na to, že každý rok aj zaprší, nepokazilo im to náladu. „Záhradník si môže povedať, že je úžasné, že popršalo, pretože ak by bolo horúco, kvietky by boli suché a musel by polievať,“ dodala E. Stručková.

Malých i veľkých zaujali postavičky z filmu Príšerky: Univerzita. „Použili sme materiál, čo nám dala školská záhrada, napríklad limonky, ginko, starček, amarantus,“ povedala tretiačka Dominika Táborská a priblížila, že najskôr si obalili kostry figurín, vyplnili ich fóliami a alobalom a dorábali i dekorovali vnútri v škole, keďže počasie neprialo. Prváci vyrábali Červenú Čiapočku, ku ktorej tvorbe použili červené kvety, šípky a dotvorili jej tematicky aj rúško.

Druhá časť prvákov vyrábala Jerryho. „Najprv sme spravili konštrukciu z dreva, vytvarovali sme ho zo zajačieho pletiva, vyplnili slamou a navrch nalepili gaštanmi a šiškami. Oči sme dorobili nafarbeným kartónom. Trvalo nám to zhruba týždeň,“ prezradil prvák Martin Kollár.

Inštalácie teraz bude dotvárať príroda

Návštevníci si okrem alegórií mohli prezrieť skleníky, sad, či rozárium. Tam sa vždy pýtali, čo ich zaujímalo a mohli si popozerať aj najkrajšie i najdôležitejšie stromy. Len za prvé hodiny sa areálom postupne prešlo cez 300 ľudí. „Čo je pre mňa veľmi sympatické, že si tu naši bývalí absolventi zorganizovali stretávku, a tak sa stretli staršie i mladšie ročníky,“ dodala riaditeľka. Inštalácie svojich študentov naďalej ponechajú v parku a budú sledovať, ako s nimi bude príroda pracovať. Ostatné sa vrátia súťažiacim.

Návštevníci si mohli prezrieť aj práce profesionálov, ktorí tento rok nesúťažili, ale naaranžovali niekoľko objektov do areálu školy. Súťažili však i žiaci základných škôl, spomedzi ktorých sa na prvom mieste umiestnila Zuzana Orgoníková zo Senice, na druhom Lila Jankechová zo ZŠ F. E. Scherera a na treťom Sofia Gvuščová zo ZŠ Mojmírova.

Ak ste podujatie zmeškali, v Auparku nájdete ešte niekoľko dní výstavu kytíc, ktoré autori viazali na tému krása sušených kvetov. Doma, alebo vo svojej prevádzke mali vytvoriť kyticu v dekoračnom štýle len zo sušeného rastlinného materiálu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav