Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 27. septembra 2020, 08:30

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, hudba má v každom odvetví piliere zosobnené v neobyčajných osobnostiach. Nazvime ich géniami, fenoménmi. V každom prípade ide o mimoriadne nadaných ľudí, ktorým sa dostalo viac schopností a talentu, než býva v priemere medzi ľuďmi zvykom. Žijeme s touto skutočnosťou, sme hrdí, že poznáme tvorbu, veľkosť a dôležitosť ich diela. Aj na tomto základe rozvíjame svoje poznanie, spoločnosť sa tvaruje na základe znalostí a zdieľania hodnôt, stávame sa dokonalejšími a múdrejšími. Zmazávame predsudky, rasové rozdiely, rešpektujeme náboženské presvedčenia, zbližujeme politické protipóly, sexuálna orientácia je vecou každého jedinca a ponechaná jeho prirodzenému výberu. Je to naozaj tak?


Jano Babič (Autor: red)

Dňa 26. septembra 1898 sa narodil George Gershwin. Počas svojho nespravodlivo krátkeho života, zomrel 11. júla 1937, vytvoril kvalitou i rozsahom ohromujúce dielo zložené len a výlučne z drahokamov spájajúcich formy hudobného výrazu cez všetky štádiá jej vývoja. Spolu so svojím starším bratom napísali nevyčerpateľnú studnicu hudobných – inštrumentálnych, vokálnych, scénických diel, ktoré sú útočiskom štúdií a poznávania pre špičkových svetových umelcov.

Vlastne sto rokov sa učíme, obdivujeme, reprodukujeme, šírime vo svojom okolí neopakovateľné dielo. V prostredí, ktoré sa ani za sto rokov – napriek svetlým príkladom – nezbavilo predsudkov, rasovej nenávisti, náboženských rozdielov, politických protirečení, odsudzovania homosexuality. Neviem, aký osud by v dnešnej rozháranej dobe, ešte stále potláčaných základných hodnôt a pravidiel, stihol človeka, ktorý sem prišiel, je emigrant a je žid. Našťastie, tento človek sa narodil pred sto rokmi, emigroval do slobodnej krajiny a zanechal nám geniálne dielo. Nám ostáva v pokore a s rešpektom obdivovať neopakovateľný talent, skrytý v inak nenápadnej bytosti. V bytosti oddanej hodnotám a pravde. Burcujúcej k zamysleniu.

Podoby džezu budú o diele a živote Georga Gershwina. Niet jediného hudobníka, ktorý by sa nedostal do kontaktu s jeho hudbou. Gershwinova tvorba obsahuje sféru veľkých orchestrov cez Rapsódiu v modrom či symfóniu Američan v Paríži, cez džezovú operu Porgy & Bess, cez skladby, ktoré dozreli do džezových štandardov alebo sa stali základom amerických a svetových „spevníkov“. Nielen najlepší speváci a interpreti, ale každá kapela na každej úrovni má v repertoári skladby tohto hudobného génia.

Na Rádiu Piešťany sa v budúcej relácii Podoby džezu prejdeme tvorbou Georga Gershwina. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav