Bojnice: Navštívte hrady z piesku, zažite pravek

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní vás pozývame do Bojníc.

Hrady, ale aj sochu draka, kráľa či princeznej „vysochali“ z piesku piati umelci. (Autor: vd/Múzeum praveku/codnes.sk )

Už ste boli v Bojniciach obdivovať pieskové sochy i hrady a poznáte obyčaje neandertálcov? Ak nie, nechajte sa zlákať naším tipom na výlet. Navštívte Pieskové kráľovstvo a Múzeum praveku.

Kráľovstvo vytvorili zo 130 ton piesku

Od konca júna až do konca októbra si môžu výletníci prezrieť pieskové kráľovstvo. Hrady, ale aj sochu draka či udatného kráľa alebo princeznej „vysochali“ z piesku podľa predlôh piati sochári pod taktovkou autora myšlienky Adama Bakoša, ktorý stojí za takými projektmi ako Tatranský ľadový dóm na Hrebienku či Drevené kráľovstvo v Liptovskom Jáne. Trvalo im to asi dva týždne.

Pieskové kráľovstvo sa nachádza na ihrisku pod bojnickou farou. Je tam dobrý prístup aj autom, takže ak sem prídu výletníci z blízkeho či vzdialenejšieho okolia a kúpia si vstupenky do pieskového kráľovstva, pohodlne zaparkujú zdarma.

Hneď prvý zľava vás očarí Bojnický zámok. A ak si chcete urobiť zaujímavý záber a fotoaparát namierite na tento objekt, pri správnom sklone budete mať v zábere aj skutočný Bojnický zámok, ktorý sa vypína do oblakov nad pieskovým kráľovstvom. Ako uviedol autor myšlienky, tento objekt sa rezbárom vyrezával komplikovane, pretože jeho vzhľad je zložitý, má veľa vežičiek, okien a je rozsiahly.

Ak si stanete pred Bratislavský hrad, medzi jeho štyri vežičky sa v objektíve fotoaparátu zmestia aj veže Bojnického zámku na kopci. Okrem spomínaných hradov tu môžete obdivovať Strečno, Spišský hrad, Krásnu Hôrku, Trenčiansky aj Kežmarský hrad. Nechýba Oravský hrad i Smolenický zámok. Vraj na všetku tú nádheru spotrebovali 130 ton jemného piesku.

Ak sa teda vyberiete do Bojníc a už máte prehliadku zámku i zoologickej záhrady za sebou, ak ste sa pošmýkali z vyhliadkovej veže Čajka v oblakoch a ochutnali bojnické kúpeľné oblátky a iné maškrty, zájdite s deťmi poobdivovať aj draka, kráľa, princeznú a makety najznámejších deviatich slovenských hradov. Pri dobrom počasí by mohli sochy vydržať do konca októbra, ale ako sa vraví, kto skôr príde, skôr melie.

Pieskové sochy sú sprístupnené od desiatej hodiny dopoludnia do piatej popoludní. Vstupné pre rodinu s dvomi deťmi je spoločné – zaplatíte desať eur. Detská vstupenka je za dve eurá, dospelí zaplatia štyri a dôchodcovia či telesne zdravotne ťažko postihnutí ľudia majú vstup za tri eurá. Po skončení prehliadky si oproti môžete dať nejaké dobroty a deti sa môžu ešte zahrať na ihrisku. No a komu nebude stačiť, za rohom je možnosť navštíviť v Bojniciach ďalšiu atrakciu – Múzeum praveku.

Múzeum aj s jazdou na nosorožcovi

Bojnice sú považované za najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku. Ak teda máte zvedavé deti dychtiace po zážitkoch, vykročte s nimi do dávnych dôb histórie nášho ľudského rodu, keď sa každý deň tvrdo zápasilo o holý život. Môžu si „zajazdiť“ na pravekom nosorožcovi, bosí okúsiť, ako pichajú drobné kamienky, riečny štrk, šišky, drevo  či láska jemná tráva. V tomto múzeu sa za dobrého počasia naozaj oplatí vyzuť.

V Bojniciach žili neandertálci tisíce rokov. Zatiaľ však archeológovia nezistili, či ich osídlenie bolo súvislé alebo či z územia odchádzali a vracali sa po určitej dobe späť. Územie neandertálcov, čiže dnešné Múzeum praveku, objavil v tomto meste katolícky kňaz a prepošt bojnickej farnosti Karol Anton Medvecký. Na jeho počesť pomenovali aj krásnu travertínová jaskyňu – Prepoštská.

Múzeum praveku vzniklo a funguje na základe dobrovoľníckej práce lokálnych nadšencov, partie „bláznivých“ Bojničanov, ktorí sa vo svojom voľnom čase rozhodli zachrániť tento unikátny originálny areál, kde neandertálci naozaj žili. „Keď sme sem pred rokmi prišli, našli sme tu iba jedno ohavné veľké smetisko a nič viac… Preto sme veľmi radi, čo sa nám doteraz podarilo našou prácou vytvoriť – areál dnes už vyčistený od hory odpadkov. Zároveň veríme, že poskytuje príjemné zážitky a poznatky z našej pravekej histórie. Veľmi nás teší, že sa sem opäť vrátil aj život prírody v plnej sile (netopiere, poštolky, divé kačice, žaby, jašterice…). Koho zaujíma praveká história našich ľudských dejín, srdečne u nás v Múzeu praveku vitajte,“ uvádzajú bojnickí nadšenci.

Za vstupné v múzeu zaplatia deti od štyroch rokov, mládež do 18 rokov a denní študenti štyri eurá. Dospelých vyjde vstupenka na päť eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín