Výstava v Arte: Nechýba legendárny nápis či PNS-ka

Svojho času kráčali po týchto chodbách pracovníci spoločnosti Figaro, o niekoľko desiatok rokov to boli napríklad aj študenti Strednej odbornej školy technickej. Budova, ktorá sídli na Kollárovej ulici v Piešťanoch a už desaťročia poskytuje zázemie rôznym firmám, v poslednom čase vďaka ambicióznym ľuďom ožíva kultúrou.

Výstava ponúka aj prehliadku vývoja budovy na Kollárovej ulici. (Autor: am)

Výstavu s názvom Zajtra bude otvorili vernisážou na nádvorí budovy. Hosťom sa prihovorila kurátorka Linda Blahová, ktorá ozrejmila aj to, že už v minulom roku začatý projekt Dnes je. Zajtra bude. nesie názov podľa tabuľky, ktorú našli v budove. Ide o plechovú zmývateľnú tabuľu po predchádzajúcich nájomníkoch, ktorá pri troche predstavivosti mohla slúžiť napríklad na oznámenie obedového menu.

„Nám sa tabuľka páčila preto, že sme nevedeli, či vôbec Arta bude alebo nebude. Keď ma sem iniciátorka projektu Dominika Rusnáková prizvala, osud budovy bol neistý. Mohli tu vzniknúť byty alebo čokoľvek iné,“ uviedla Blahová a dodala, že napokon tento rok prišlo vyjadrenie z Trnavského samosprávneho kraja, ktorý dal vzniku kultúrno-kreatívneho centra zelenú. K pomenovaniu aktuálnej výstavy tak prebrali už iba časť názvu Zajtra bude, keďže Arta napokon bude.

Na výstave hosťovali súčasní umelci Cyril Blažo, Martin Kochan, Roman Gajdoš, Jana Kapelová, Michal Moravčík, Stano Masár, Július Koller, Ema Lančaričová a Pavol Prekopa. „Každý vo svojej tvorbe pracuje s témou tejto budovy. Jedna z autoriek napríklad pracuje s témou nájdených vecí a recykláciou, domácim kutilstvom,“ priblížila kurátorka. Výber výtvarných diel umelcov na výstave tak zodpovedá téme pracovania s nájdeným predmetom, s estetikou DIY, recykláciou a postupnou dematerializáciou/vyprázdnením priestoru, ktorý sa v roku 2021 zmení na kultúrno-kreatívne centrum ARTA.

Návštevníci môžu vidieť aj legendárny nápis z obchodu Darčeky, bižutéria, ktorý desaťročia sídlil pod kolonádou. Keď ho rušili, práve kurátorka tejto výstavy sa ho rozhodla „zachrániť“ a od majiteľky obchodu získať. Ak by tak neurobila, ďalší prevádzkovateľ priestorov ho mohol zlikvidovať. „Je to dizajnérska vec. V minulosti sa tieto neónky vyrábali ručne. Je to akýsi typografický artefakt,“ poznamenala Blahová. Nápis pritom odkazuje aj na plány do budúcnosti, keď by sa v Arte mali predávať napríklad výrobky tvorcov bižutérie, šperkov, ktorí v nej budú mať svoj ateliér.

V priestoroch Arty nájdete vystavené aj textové karty od Júliusa Kollera, ktorý je medzinárodne uznávaný konceptuálny výtvarník, pôvodom z Piešťan. „Jeho diela sú nenápadné, zaoberajú sa myšlienkou. Počas socializmu nebol podporovaný režimom, tak svoj vzdor a tvorivosť vyjadroval textkartami. Písal na papierik svoje myšlienky a týmto spôsobom sa vyjadroval. Dnes je najmä pre západný svet fascinujúce, ako to vo východnom bloku fungovalo,“ skonštatovala Blahová. Pre Kollera sa rozhodli preto, že pracuje s myšlienkou rovnako ako Arta. „Ľudia tu nenájdu klasické maľby a sochy. Pracujeme však s myšlienkou, s niečím, čo chceme povedať,“ doplnila kurátorka. Kollerove reprodukcie sú zapožičané zo Slovenskej národnej galérie.

Pri vstupe do areálu je inštalovaná PNS búdka. Preniesli ju z Bratislavskej cesty, kde roky poskytovala čakateľom na autobus možnosť dozvedieť sa, čo je vo svete nové. Dnes je prázdna, čo má byť akýsi kontrast voči dnešnému preinformatizovanému svetu. Táto PNS-ka pred Artou aj zostane, a keďže samotné kultúrno-kreatívne centrum sa bude rekonštruovať, práve v priestore stánku môžu prebiehať ďalšie výstavy.

Budova zatiaľ nie je prístupná s fixnými otváracími hodinami. Je nutné sa ohlásiť telefonicky alebo e-mailom a návštevu si do 10. októbra dohodnúť individuálne. „Nechceme prezentovať elitárske umenie, vybrané len pre určitú skupinu ľudí. Ľudia sa nemusia báť prísť sa sem pozrieť. Každý je svojím spôsobom umelec, každý máme v sebe tvorivosť,“ dodala Blahová.

Podujatie je zahrnuté aj v programe Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2020. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela