Victoria Regia: Prehliadka bude interaktívna

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 25. septembra 2020, 00:01

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme vás informovali, že pre hygienické opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu sa tento rok v centre mesta nebude konať tradičné Kvetinové korzo, ktoré poznáme ako vyvrcholenie floristickej súťaže Victoria Regia. Súťaž sa však uskutoční a následná prehliadka prác bude sprístupnená v areáli Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch.

Ak máte pochybnosti, počas víkendu môžete zistiť, aké rastliny doma pestujete. (Autor: am)

Ak obľubujete prírodu, kvety či dekorácie, pozrieť si výstavu môžete v sobotu 26. a v nedeľu 27. septembra medzi 9.00 a 16.00 h. V areáli záhradníckej školy na Brezovej ulici nájdete prehliadku súťažných prác Victorie Regie – Majstrovstiev Slovenska vo floristike, ktoré samotnej expozícii predchádzajú. Tento rok je témou rozkvitnutá záhrada a budú to kytice, interiérové nádoby a zosadzované nádoby. Časť prác bude inštalovaná na trávniku pred školou a časť vo vnútorných priestoroch v átriu.

Taktiež si budete môcť prezrieť výstavu prác profesionálov, špičkových floristov a napokon si skupiny študentov pripravia alegórie, ktoré budú prezentovať v školskom parku, teda tamojšej botanickej záhrade. Riaditeľka školy Eva Stručková prezradila, že to bude interaktívne: „Bude sa v tom dať hrať, fotiť a, samozrejme, obdivovať.“

Rozdiel medzi minulými ročníkmi a tohtoročným tak bude nielen v mieste konania, ale aj v tom, že študenti nepripravujú vozy, ale alegórie chystajú priamo na mieste expozície. Chýbať budú Česi ako medzinárodná účasť a aj vzdialenejšie školy, ktoré by mali problém s prepravou či ubytovaním. Prihlásená je už však desiatka ďalších záhradníckych stredných a desiatka základných škôl. Zúčastnia sa i profesionáli.

Okrem výstav súťažných prác a alegórií budú študenti a pedagógovia rozmiestnení v celom areáli. Zastávať budú jednotlivé pracoviská – akoby stanovištia, teda všade tam, kde je niečo dôležité na prezeranie, bude ktosi stáť. Priamo na mieste budú predstavovať, čo sa tam nachádza, zodpovedajú návštevníkom zvedavé otázky a azda aj trochu pomôžu. „Ľudia veľakrát nevedia, ako sa volajú rastliny, ktoré majú doma. Teraz sa to môžu dozvedieť,“ uviedla riaditeľka. Priblížia napríklad, čo sa nachádza v rozáriu, čo je tam vzácne či zaujímavé, ale predstavia i obsah skleníkov.

Oba dni je teda možné prísť kedykoľvek v uvedenom čase, pretože prehliadky nebudú viazané na konkrétny čas, ani študenti nebudú vodiť skupiny ľudí po areáli. Návštevníci si sami prejdú jednotlivé časti, zvolia vlastné tempo, zdržia sa, kde sa im bude páčiť.

Takéto riešenie odkazuje aj na súčasnú epidemiologickú situáciu, keď nie je vhodné sa príliš zhromažďovať. S tým súvisí i to, že pri vstupe bude nutné vydezinfikovať si ruky a nasadiť ochranné rúško, prípadne inú ochranu dýchacích ciest.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava