Európsky týždeň mobility priniesol autobusy zadarmo a nočnú cyklojazdu

Piešťany sa opäť zapojili do projektu Európsky týždeň mobility. Obyvateľom to prinieslo autobusy zadarmo, šancu naučiť sa niečo nové a užitočné v jazde na bicykli, ale zúčastniť sa mohli aj na podujatiach a prezentáciách. Projekt ukončila utorková nočná cyklojazda a bezplatná prímestská doprava.

Vyvrcholením projektu bola Piešťanská nočná cyklojazda (Autor: MsU Piešťany)

Európsky týždeň mobility (ETM) v Piešťanoch odštartoval kurz defenzívnej jazdy. Daniel Duriš z Cyklokoalície každému vedel vysvetliť, ako má v meste jazdiť: „Zámerom akcie je naučiť ľudí jazdiť v mestskej premávke tak, aby si vyhradili pre seba dostatok priestoru, aby sa cítili bezpečne aj na obyčajných cestách. Zároveň je cieľom, aby ich vodiči obchádzali s dostatočným odstupom. Učíme ich teda jazdiť viac od kraja, kde sa väčšinou nachádza znečistenie, kanály. Keď si človek vyhradí priestor, vodiči ho obchádzajú bezpečnejšie.“ Ďalším bodom bezpečnej jazdy je pri odbočovaní doľava zastaviť s bicyklom čo najviac dopredu v križovatke pred prvé auto, aby bol cyklista viditeľný pre ostatných šoférov.

Daniel Duriš (vpravo) vedie kurzy defenzívnej cyklistiky v meste.

Podľa Duriša však väčšina ľudí jazdí blízko pri kraji, lebo majú zafixovanú ideu, že ku kraju cyklista patrí: „Platí to, ak je vyznačená krajnica a je tam dodatočný priestor. Ak tam však nie je, čo v meste bežne nebýva, potrebujeme si miesto spraviť.“ Vodiči áut následne obchádzajú bicykle vtedy, keď môžu, a zníži to množstvo nebezpečných situácií a tesných „obídení“ cyklistov. „Pomáha to obidvom stranám, aby jazdili bezpečnejšie,“ dodal.

Ak ste stredajšiu aktivitu nestihli, môžete si naťukať web alebo Facebook Cyklokoalície, kde nájdete ďalšie tipy na bezpečnú jazdu. Rovnako sa im môžete ozvať aj v prípade, že sa chcete pre piešťanskú oblasť stať školiteľom defenzívnej jazdy.

V piatok 18. septembra mali všetci cestujúci zadarmo mestskú autobusovú dopravu. Okrem toho si záujemcovia mohli vychutnať 45. ročník podujatia Piešťanská BUĎ-FITka.

Dvojdňové podujatie pripravilo pre peších a cykloturistov túry s rôznymi dĺžkami v meste či v okolí, píšeme o ňom v samostatnom materiáli.

Foto: MsU Piešťany

Vyvrcholením projektu bola Piešťanská nočná cyklojazda v utorok 22. septembra. Fotogalériu z podujatia nájdete na našom webe zajtra.

ETM prebieha každý rok od 16. do 22. septembra. Témou ročníka 2020 je Čistejšia doprava pre všetkých! Táto téma odráža ambiciózne ciele uhlíkovo-neutrálneho kontinentu do roku 2050, ako stanovila Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie, pri prezentácii Európskej zelenej dohody.

Premiérovo sa zapojil do podujatia aj Trnavský samosprávny kraj, ktorý cestujúcim ponúkol možnosť voľného vstupu do župných kultúrnych inštitúcií. V šiestich múzeách, štyroch knižniciach a dvoch galériách sa až do 16. októbra stačí preukázať cestovným lístkom z hromadnej dopravy s dátumom medzi 16. a 22. septembrom.

Záver ETM pripadá na Medzinárodný deň bez áut. V utorok 22. septembra mohli ľudia cestovať autobusmi prímestskej dopravy bezplatne, ak sa preukázali vodičským preukazom. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea