Architektúra Ferdinanda Milučkého: 40 rokov Domu umenia Piešťany

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 24. septembra 2020, 00:02

Obdivovatelia architektúry či jednoducho vzhľadu Domu umenia Piešťany by si určite nemali nechať ujsť tohtotýždňovú finisáž výstavy s názvom DOFO. Architektúra Ferdinanda Milučkého – 40 rokov Domu umenia Piešťany a výstava projektov študentov Vysokej školy výtvarných umení Bratislava bude slávnostne uvedená vo štvrtok 24. septembra o 17.00 h v Galérii Domu umenia. Podujatie sa uskutoční v rámci 65. music festivalu Piešťany.

V Galérii si môžete prezrieť aj takúto leteckú snímku Domu umenia. (Autor: am)

Počas prehliadky výstavy nájdete fotografie zachytávajúce rôzne časti Domu umenia, jeho exteriér i interiér, zaujímavé pohľady a myšlienky, s ktorými k budove pristupovali študenti, ale aj autor budovy, architekt Ferdinand Milučký. Nájdete tam zákutia, leteckú snímku, ale aj ľudí, ktorí sú s Domom umenia úzko spätí. Výstava totiž stavia do konfrontácie projekty študentov Katedry fotografie a nových médií a samotný objekt. Niektorí fotograficky zobrazujú aktuálny stav budovy, narábajú so svetlom formou videoprezentácie alebo experimentujú. Iní hľadajú vzťahy, podobnosti a odlišnosti v budove, na javisku, v hľadisku, ale i v okolí. Súčasťou finisáže bude diskusia a krst katalógu k celému projektu.

Ak však nestihnete štvrtkovú finisáž, výstavu si môžete pozrieť až do 25. októbra, vždy v utorok až piatok medzi 14.00 – 17.00 h alebo počas víkendu od 14.00 do 18.00 h.

Nezabudnite však zavítať aj do ďalších výstavných priestorov, v ktorých sú inštalované iné expozície.

Vo výstavnej sieni sú uvedené scénografické návrhy študentov bratislavskej „šupky“. Nájdete tam pútavé modely divadelných scén, ich nákresy a opisy.

Do 1. októbra na druhom poschodí nájdete výstavu zo súťažnej prehliadky knižných ilustrácií pre deti v rámci festivalu Zázračný oriešok.

Do 25. októbra si pri vstupoch do veľkej sály môžete prezrieť výstavu z pozostalosti Lucie Popp k 80. výročiu jej narodenia. Rovnako tam nájdete výstavu venovanú 200. výročiu narodenia významnej osobnosti baletného umenia, Mariusa Petipu.

Do konca októbra uvidíte výstavu ilustrácií slovenského ilustrátora Vladimíra Krála z kníh Líza, mačka z Trojice a Janko Hraško / O Janíčkovi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila