Lávka je pred očami verejnosti ukrytá, zmeny už sú poznateľné

Lávka pre peších ponad Obtokové rameno Váhu sa dočasne pred očami verejnosti ukryla. Spoločnosť Lumiza, ktorá lávku na Krajinskom moste v Piešťanoch rekonštruuje, ju obklopila lešením, na ktoré umiestnila vonkajšie oplachtovanie. Dočasná vizuálna úprava lávky je realizovaná z dôvodu technologických postupov, ktoré sa v súčasnosti uskutočňujú.

Na lávke vykonávajú práce zamerané na odstránenie starého náteru a povrchovej hrdze. (Autor: pror/Lumiza)

Potom, ako pri rekonštrukcii odstránili pochôdzne panely, došlo na tomto úseku aj k výmene všetkých šestnástich priečnych výstuží lávky. Zváračské a klampiarske práce sú už ukončené a na lávke prebiehajú práce zamerané na odstránenie starého náteru a povrchovej hrdze. To sa realizuje takzvaným tryskaním povrchu, čo je čistenie povrchu za pomoci prúdenia stlačeného vzduchu a drobných častíc karbidu skla. „Ide o ekologický, prírodný materiál, takže ak sa aj uvoľní nejaké malé množstvo do okolia, nedôjde k poškodeniu životného prostredia,“ vysvetlil nám predčasom Ladislav Molčan zo spoločnosti Lumiza, ktorá opravu lávky realizuje.

A zmeny, ktoré na lávke nastali po očistení jej povrchu tryskaním, sú naozaj viditeľné. Po očistení povrchu lávka získa nový farebný odtieň. „Bude bledosivej farby tak, aby bola čo najmenej kontrastná voči betónovému Krajinskému mostu, ktorý je národnou pamiatkou. Odtieň farby odsúhlasili pamiatkari,“ objasnil Molčan.

Farbu realizátorská firma na povrch lávky nanesie priemyselnou technológiou striekania s hrúbkou náteru 280 mikrónov. „Vlastnosti použitej farby zabezpečia jej odolnosť aj vo veľmi ťažkom prostredí a životnosť náteru bude minimálne pätnásť rokov,“ dodal Molčan.

Úsek lávky spájajúci ľavý breh Váhu s Kúpeľným ostrovom v stave s funkčným osvetlením a vzhľadom, aký bude mať nakoniec celá lávka, by realizátorská firma chcela odovzdať do užívania v závere septembra. V prípade technologických komplikácií najneskôr v úvode októbra.

Zhotoviteľ sa zaviazal práce na celej dĺžke lávky ukončiť do šiestich mesiacov od prevzatia staveniska, čo vychádza na január nasledujúceho roka.

Pohľad do útrob lávky v auguste.
Súčasný stav.
Práca realizuje takzvaným tryskaním povrchu, čo je čistenie povrchu za pomoci prúdenia stlačeného vzduchu a drobných častíc karbidu skla.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela