Móric Beňovský: Kráľ/nekráľ, ktorý sa stal takmer obchodníkom s otrokmi

Dnes je 274 rokov, čo sa vo Vrbovom narodil cestovateľ, dobrodruh, objaviteľ, spisovateľ, údajný kráľ Madagaskaru, plukovník francúzskej armády, veliteľ poľskej armády, rakúsky vojak, kolonizátor a takmer aj obchodník s otrokmi Móric Beňovský.

Móric Beňovský bol prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Pacifiku (Autor: wikipedia.sk)

Prečo kráľ/nekráľ Madagaskaru? Jednoducho preto, že o tom neexistujú presvedčivé dôkazy. Vlastne jediným je, že o tom napísal Beňovský. V tom čase boli kmene na Madagaskare nejednotné a často medzi nimi prebiehali vojny. Čiže, skôr to vyzerá, že Móric Beňovský bol “kráľom” len jedného z nich.

Prečo takmer obchodník s otrokmi? Móric Beňovský najprv domorodcov chránil, ale neskôr chcel aj on profitovať z výnosného otrokárstva a obchodu s exotickými komoditami. Skončilo to fiaskom. Keď sa Beňovský vylodil na Madagaskare, kapitán s loďou ušli a Beňovského nechali napospas osudu. Nasledovalo, že francúzska vláda tam poslala vojakov, aby ho zatkli a Beňovský pri prestrelke umiera.

Keď sa aspoň na chvíľu dohodneme, že Móric Beňovský bol slovenský a nie uhorský šľachtic, tak sa môžeme podľa wikipedie tešiť, že:

– bol prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Pacifiku – preskúmal západné pobrežie Aljašky medzi ústím Yukonu a Kuskokwinu,

– prvý Slovák, ktorý navštívil štyri kontinenty (Európa, Ázia, Afrika, Amerika)

– prvý človek, ktorý preskúmal Ostrov svätého Vavrinca

– významný výskumník Madagaskaru

– prvý slovenský autor celosvetového bestselleru

– prvý Slovák, ktorý zasiahol do vývoja väčšieho počtu krajín (minimálne Poľska, USA, Francúzska, Rakúska a Madagaskaru)

FB Peter Bardy

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava