Bylinkárka radí: Amarantové semienka majú vysokú nutričnú hodnotu

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 20. septembra 2020, 11:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liečivku s názvom Amarant. Slúži ako nutričná nepravá obilnina, ktorá je vhodná na správnu funkciu mozgu, odbúravanie zlého cholesterolu, zlepšuje metabolizmus, podporuje tvorbu krvi, pomáha bojovať proti zápalom v tele.

Amarant je vhodný pre diabetikov a celiatikov. (Autor: polnoinfo.sk )

Amarant (amaranthus) sa dostal do Európy asi v 16. storočí z Južnej Ameriky. Tradične ho pestovali Inkovia. Vtedajší vodca Pizzar zakázal pestovať amarant a dobyvateľ ríše Aztékov Cortéz pestovanie tejto rastliny trestal smrťou. A tak upadol do zabudnutia. Dnes sa začína pestovať na poliach pre jeho výživovú hodnotu. Niektorí ľudia ho majú v záhradkách ako okrasnú rastlinu a vôbec netušia, aké liečebné a výživové hodnoty v sebe skrýva. Amaranty sú ročné alebo krátko trvajúce rastliny a je ich viacero druhov. Všetky však majú výživovú nutričnú hodnotu a liečivé vlastnosti.

Amarant dorastá do výšky 1,5 až 2 metre, byľ je husto alebo ľahko rozvetvená. Listy sú veľké, majú vajcovitú alebo kopijovitú formu a sú zelenej, červeno-zelenej, zlatistej farby. Amaranthové kvety sú veľmi malé, rastú v zhromaždených kvetenstvách, ktoré môžu byť vztýčené alebo visiace. Sú ružovej, purpurovej, tmavočervenej, karmínovej farby. Kvitnú od polovice júna až do konca letnej sezóny.

Zrelé semienka otrasieme z kvetov v septembri až v októbri. Z jednej rastliny by sme mohli pozberať až do 1,5 kilogramu semien. Semená usušíme a môžeme pomlieť na múku, variť, pražiť alebo dať klíčiť. Majú vysokú nutričnú hodnotu.

V obchodoch dostať kúpiť amarantovú múku alebo olej, ktorý používame vnútorne, ale aj vonkajšie na postihnutú pokožku, napríklad na vredy, akné, ekzém, psoriázu. Olej obsahuje látku squalen, čo je vhodné na ošetrenie pokožky po rádioterapiách. Olej sa používa hlavne do šalátov a v studenej kuchyni. Listy amarantu sa ako zelenina pridávajú do polievok a šalátov. Semienka neobsahujú lepok, ale za to obsahujú veľa cenných látok, ako sú proteíny, sacharidy, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, bielkoviny, mangán, železo, magnézium, fosfor, meď, vitamíny, kyselinu gallovú, vanilovú, lyzín, flavonoid rutín a veľa zdraviu prospešných látok.

Amarant je vhodný pre diabetikov a celiatikov. Dnes sa používa ako nutričná nepravá obilnina, ktorá je vhodná na správnu funkciu mozgu, odbúravanie zlého cholesterolu, zlepšuje metabolizmus, podporuje tvorbu krvi, pomáha bojovať proti zápalom v tele, pri gynekologických problémoch, pri vredoch, kŕčoch, chráni organizmus pred karcinogénmi a pred civilizačnými chorobami, podporuje rast svalovej hmoty, zlepšuje imunitu, vplýva na zdravie pokožky a vlasov, vhodný je pri redukčných diétach.

Amarantové mlieko

Potrebujeme: 1 PL amarantových semienok, 3 dl vriaceho kozieho mlieka

Postup: 1 PL mletých semienok zalejeme 3 dl vriaceho kozieho mlieka. Lúhujeme 10 minút, odstránime šupu z mlieka a zamiešame. Pijeme priebežne raz denne. Mlieko je vhodné pri celiakii, diabete, zápaloch v tele, na tvorbu krvi a vyššie opísaných ochoreniach.

Naparovačka zospodu zo semien

Potrebujeme: 2 PL semien amarantu, 1,5 l vody

Postup: 2 PL semien povaríme v 1,5 l vody 20 minút. Ihneď vylejeme do nádoby, sadneme si a sedíme 15 minút. Naparovačku je najlepšie robiť večer pred spaním, už nevychádzame von. Robíme ju dva až trikrát do týždňa až do vyliečenia. Je vhodná pri gynekologických ochoreniach a pri hemoroidoch.

Amarantový popcorn

Potrebujeme: 2 PL semien amarantu

Postup: Nechajte rozohriať panvicu aspoň na 2 minúty, potom na panvicu nasypte 2 PL semien a prikryte pokrievkou. Semienka začnú pukať a získajú orieškovú chuť. Popcorn môžete chrumkať alebo si pridať do mlieka. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava